Almát tenne el télire? Segít, a keményítő próba!

Számos jól tárolható almafajtát ismerünk ma már, ahhoz azonban, hogy a téli alma kitartson tavaszig, nem mindegy, mikor szedjük le és hogyan tároljuk a gyümölcsöt.

Íme az almatárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Amíg a nyári almák szedési és fogyasztási ideje egybeesik, addig a késői érésű – különösen a téli – fajtáknál két különböző érettségi időt, szedésit és fogyasztásit különböztetünk meg. A megfelelő időben szedett téli alma jól tárolható és a tárolás során válik igazán ízletes, élvezhető gyümölccsé: megváltozik az alapszíne, puhább és édesebb lesz a húsa.

alma

A fogyasztási érettség állapotát viszonylag könnyű megállapítani, az optimális szedési időt azonban már jóval nehezebb. A túl korán szedett alma minősége gyengébb lesz és elmarad az érés vége felé tapasztalható súlygyarapodás, míg a késve betakarított veszít tárolhatóságából és negatívan hathat a következő évi termésmennyiségre is.

alma

A szedési időpont megállapításában nyújt segítséget az ún. keményítő próba, amit házikertek esetében is könnyen elvégezhetünk, hisz csak egy kés és némi jódoldat szükséges hozzá. A teszt lényege, hogy a kettévágott almára jódot öntve az éretlen, keményítőben gazdag részek látványosan sötétbarnára, feketére színeződnek, míg az érett, magas cukortartalmú részek színe nem változik.

Nagyanyáink praktikái közé tartozott, hogy egy-egy szép gyümölcsöt a kocsányára kötött madzaggal felfüggesztették a kamrában, így őrizve meg a téli ünnepek idejére a legszebb darabokat. Csemegeszőlőt is raktak így el, „fejjel lefelé” lógatva, hogy a fürtben a bogyók minél szelősebben terüljenek szét.

A praktikus trükk otthoni kivitelezéséhez, illetve az eredmények értelmezéséhez fényképes és videós segítséget is adunk:

Forrás: NÉBIH


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.