Állapotfelmérés az edzőnél- mit nyer, ha így kezd neki a mozgásnak

Akár fogyás céljából, akár betegség miatt, vagy az egészséges életmód szellemében határozza el valaki, hogy ezentúl rendszeresen fog mozogni, a legtöbben nem tudják, hogy is kezdjenek neki.

A személyi edzők ebben nagy segítséget nyújtanak, ám csakis akkor lehet nagyobb és látványosabb eredményeket elérni, ha még a mozgás megkezdése előtt állapotfelmérésen vesz részt az illető.

Németh Vivient, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját arról kérdeztük, hogy mi mindenre kell számítani egy ilyen felmérés során, és hogy miért veszélyes enélkül belekezdeni a sportos életmódba.

mozgas-2

Sokan kezdenek el úgy mozogni, hogy nincsenek tisztában saját egészségi állapotukkal, így nem lehet tudni, honnan is induljanak el. Nélküle nem csak az eredmény – bármi legyen is az – várat magára, hanem rossz esetben akár kisebb-nagyobb sérülések is bekövetkezhetnek, vagy akár rosszullétek is felléphetnek. Hiszen vannak olyan fizikai és egészségügyi állapotok, melyek megléte más gyakorlatsorokat kíván, mint amit másoknak ajánlanak.

Fittségi állapot, izomerő, zsír/izom aránya- miért fontos az ismeretük?

Az előzetes állapotfelmérés során egy egyik legfontosabb vizsgálandó rész az illető fittségi állapota, azon belül is a keringési rendszer egészsége. Ha valaki például edzetlen és hirtelen túl nagy terhelést kap, akkor hamar eléri azt az állapotot, amikor már nem tudja fedezni a szervezet a mozgás hatására megnövekedett O2 igényt. Ebben az esetben nemcsak a teljesítmény csökken, de savasodási folyamatok indulnak be, ráadásul megerőltető a tüdőnek és a szívnek is. Az izomerő ismerete is fontos támpontokkal szolgálhat, hiszen a rezisztencia – azaz az izomerősítő- edzéseknél igen lényeges az alkalmazott súlyok tömege, illetve különböző gépeknél az ellenállás fokozata. Bár igen kecsegtető lehet az, hogy minél nagyobb súlyokat emelgessünk, ám így lényegesen megnő az izomszakadás esélye, nem beszélve a túlterhelésről.

Túledzés esetében ugyanis a szervezet alkalmazkodása romlik, és ennek következtében a teljesítmény nem javul, hanem csökken. Az állapotfelmérés további fontos része a testösszetétel vizsgálata, azon belül is a zsír/izom aránya. Ennek ismerete nem csupán a testsúlycsökkentő program keretein belül fontos, hanem betegségek esetén is (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség), ugyanis ezekben az esetekben a zsigeri zsír aránya magas lehet, ami azt jelenti, hogy a szervek körül lerakódott zsírréteg nagyobb a megengedettnél. A testzsír százalék és az izomtömeg aránya rendszeres mozgással és helyes táplálkozással alakítható, így remek kiindulási pontnak számít.

sportok

„Mindemellett az illető fizikumát is alaposan megvizsgáljuk, beleértve a flexibilitást, az esetleges testtartásbeli hibákat, egyéb diszfunkciókat, hiszen ezek is nagy hatással vannak a mozgáskoordinációra, amit a személyre szabott edzéseknél figyelembe kell venni”– mondja Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

Nem mindegy, milyen egészségi állapotban van

A testmozgásnak preventív és gyógyító hatása is van, így különböző betegségek kezelésében igen nagy szerepe van, ám ekkor még nagyobb körültekintést és óvatosságot igényel. Éppen ezért érdemes olyan személyi edzőt választani, aki otthonosan mozog különböző egészségügyi problémák mozgással való terápiájának. Az előzetes állapotfelmérés során így lényeges momentum az illető egészségi állapotának alapos kikérdezése, az orvosi leletek átnézése, és szükség esetén szakorvosi konzultáció ajánlása. Ugyanis például cukorbetegség esetén nagy figyelmet kell fordítani a hipoglikémia elkerülésére, magasvérnyomás fennállásakor pedig a hirtelen, nagymértékű vérnyomás-emelkedésre.

mozgas

Kövesse nyomon fejlődését

Az állapotfelmérés tehát lehetővé teszi azt, hogy személyre szabott edzéseket lehessen összeállítani, így a sportolni vágyó maximális biztonságban érezheti magát. Emellett ezáltal az illető fejlődése pontosan nyomon követhető, ami fontos információkkal szolgálhat mind a paciensnek, mind az edzőnek, így szükség esetén az addigi gyakorlatokon – vagy azok intenzitásán, ismétlésszámán- változtatni lehet a mihamarabbi gyógyulás és fejlődés érdekében.

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.