Alkoholteszt: megzavarhatja a kézfertőtlenítő?

Téves eredmény születhet a kézfertőtlenítő miatt

Meghökkentő: kutatók szerint komolyan befolyásolhatja a kézfertőtlenítő használata az alkoholtesztet – mivel alkoholalapú és sokan túl gyakran alkalmazzák.

Napjainkban igen sok ember érzi úgy, hogy állandóan piszkos a keze – ennek következtében talán túl gyakran is használnak kézfertőtlenítőt.

S miközben ez az alkohol alapú fertőtlenítő a legkevésbé problémás választás, kiderült, hogy bizony kellemetlen helyzetbe hozhat bennünket a rendőrök előtt.

Egy kisméretű tanulmány ugyanis rámutatott, hogy a kézfertőtlenítő alkohol-gőze tévesen pozitív adatot szolgáltathat az alkoholteszten. Ennek pedig valódi következménye lehet, hiszen a rendőrök ennek alapján ítélik meg, hogy valaki fogyasztott-e szeszes italt.

Tény: annyi kézfertőtlenítőből származó alkoholt nem szívhat fel a bőr, hogy részegnek tűnjünk az alkoholteszten, ám más helyzet, ha a vizsgálatot végző személy is használ ilyet, amikor a tesztet készíti, csak mert higiénikusabb akar lenni.

A Missouri-i Egészségügyi Szakértői Tanszék kutatói 65, színjózan emberen tesztelték a dolgot, akiket három csoportba osztottak –s egy gyakori alkoholteszt készüléket használtak mindegyiküknél.

A tesztkezelők egy átlagos mennyiségű gél- vagy hab alapú alkoholos kézfertőtlenítőt kentek a kezükre, majd megszárították. Ezután kicsomagolták az eldobható tesztet, és tartották, amíg el nem végezte a vizsgálatot.

A végső eredmények igen meglepőek voltak: a kezdeti vizsgálatok 10 százaléka pozitív lett, annak ellenére, hogy az alanyok abszolút józanok voltak.

Mi több, a tesztek 31,5 százaléka hibát jelzett, mivel az alkohol jelenléte rontotta a méréseket.

Emellett egy kisebb, 10 alannyal végzett vizsgálat is azt mutatta, hogy ha a tesztkezelő 5 percet várt, miután bekente a kezét kézfertőtlenítővel és utána végezte a tesztet, nem voltak téves pozitív eredmények.

Mindez alátámaszt egy korábbi kutatást, noha abban a tesztek nem ugyanazok voltak, mint amit általában használ a rendőrség.

A tudósok azt ajánlják: nem árt körültekintően megvizsgálni, hogy a rendőrség alkalmazottai használnak-e alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt az ujjlenyomat-készülékek körül is.

Ezeket ugyanis gyakran teszik az alkoholteszter mellé – bizonyos kézfertőtlenítők javíthatják az ujjlenyomatok minőségét.

Lehet, hogy napjainkban is a jó régi szappan és víz a legjobb megoldás a problémák elkerülésére.

A tanulmányt a Journal of Forensic Sciences szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.