Alacsony kalóriás étrend – amit tudni kell róla!

Ha valaki az alacsony kalóriás étrendet választja, naponta nagyjából 800-1500 kalória között fogyaszt ételt. Egyes emberek számára ez megoldást jelenthet egy gyors fogyáshoz – de mit kell tudni ezekről a diétákról? Egészségesek-e?

Sokan kipróbálják az alacsony kalóriás étrendet, különösen, ha gyors és látványos eredményt szeretnének elérni testsúlyukat illetően.

Számos ilyen diéta alapja valamilyen, kereskedelemben kapható turmix, amely napi 800 vagy ennél is kevesebb kalóriát juttat a szervezetbe, helyettesítve a korábban fogyasztott táplálékot. Más diéták, így például a grapefruit-étrend azon alapul, hogy hasonlóan kevés kalóriás ételeket eszik az ember.

Az alacsony kalóriás étrend ugyanakkor nem azonos a boltokban kapható étel-helyettesítőkkel, melyeket napi egy-kétszer kell fogyasztani.

Hatékonyak az alacsony kalóriás étrendek?

Amennyiben valakinek a testtömeg-indexe (BMI) már túlsúlyról árulkodik, azaz értéke magasabb, mint 30, egy héten belül 1,3–2,2 kilót fogyhat alacsony kalóriás étrenddel, tehát 12 hét alatt közel 20 kilót dobhat le.

Ha ilyen rövid idő alatt veszítünk el ennyi kilogrammot, a hízáshoz kapcsolódó egészségügyi problémáink is javulnak, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet.

Hosszútávon ugyanakkor az alacsony kalóriás étrendek kevésbé hatékonyak, mint a visszafogottabbak – ha egyszer eldöntöttük, hogy felhagyunk a diétával, meg kell változtatnunk életmódunkat: egészséges étrendet kell fenntartanunk, gyakori fizikai aktivitásra van szükségünk.

Biztonságosak az alacsony kalóriás étrendek?

Természetesen, ez a diéta sem való mindenkinek. Amennyiben szeretnénk elkezdeni, fontos egyeztetnünk róla orvosunkkal.

A 30 feletti testtömeg-indexű embereknél általában biztonságos ez az étrend, de szükség van arra, hogy az illetőnek legyen orvosi felügyelete. A túlsúlyos, de nem elhízott emberek (27-30 közötti BMI) számára akkor érdemes belevágni az alacsony kalóriás étrendbe, ha súllyal összefüggő egészségügyi problémáik vannak és orvosi ellenőrzés alatt állnak.

Ajánlott az étrend terhes nőknek vagy szoptató anyukáknak, de kamasz gyermekeknél nem elfogadott, kivéve, ha valamilyen speciális kezelésre szorulnak. 50 felettieknek szintén nem javasolt – fontos tisztában lenni azzal, milyen gyógyszerek mellé alkalmaznák a diétát, milyen egészségügyi gondjaik vannak, s természetesen nem elhanyagolható a mellékhatások lehetősége sem.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Azok, akik az alacsony kalóriás étrendet 4-16 héten át folytatják, olyan mellékhatásokat tapasztalhatnak, mint a kimerültség, székrekedés, hányinger, hasmenés. A tünetek azonban pár héten belül javulnak, s nem gátolják meg a résztvevőket abban, hogy végigcsinálják a programot.

Legrosszabb esetben epekő alakulhat ki a gyors fogyás eredményeképpen. A test kalóriadeficitet érzékel, s elkezdi a zsírt energiává alakítani. Így a máj több koleszterint szelektál, s amikor az epével vegyül, epekövet alakíthat ki.

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, elsősorban kiegyensúlyozott étrendre van szükségünk – amelyben minden élelmiszercsoport szerepel. Nehézkes kellő mennyiségű tápanyagot fogyasztani és közben alacsony kalóriás étrendet tartani. Ráadásul, a napi 800 kalória kevés energiát biztosít – főleg, ha azonos ételeket eszünk szinte minden nap.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php