A whiskey egészségesebb, mint a többi tömény?

Az angolszász ital fanatikusai örülhetnek, egy bárban is a legbiztonságosabb választás, és még betegségekre is jó.

Foto: Pixabay.com

Már a felvetés is érdekes, hiszen lépten-nyomon azt halljuk, hogy alkoholok terén a jó minőségű száraz vörösbor a legmegfelelőbb választás. Tény, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás mellett számos érv szól, pozitív élettani hatásait hosszan lehetne sorolni. De akkor mi a helyzet a whiskeyvel?

Jó hír azoknak, akik valami erősebbet szeretnének inni, és emellett a legkevésbé egészségtelen megoldást keresik, hogy egy pohár whiskey még belefér az esti buliba. Szakemberek a közelmúltban lefolytattak egy kutatást, amelyben a fagyasztás baktériumokra gyakorolt hatását vizsgálták. Nem mindegy ugyanis, hogy a jégkockákba kerülő baktérium elpusztul-e, vagy netán vígan megmarad a hideg környezetben, hogy aztán az italunkba csapódva ismét akcióba lépjen. Meglehetősen sok, egészen pontosan 31 túlélő fajtát találtak. Ezután megnézték, hogy ezek a baktériumok túlélik-e azt is, ha különböző fajta alkoholokba kerülnek. Egy kivétellel az összes italban boldogan úszkáltak tovább, ez az egy kivétel pedig a whiskey volt.

A kutatók azt is felismerték, hogy mindezt a whiskey néhány jellegzetes tulajdonsága okozza. Például, hogy magas az ellaginsav tartalma. Ez a sav egy olyan antioxidáns, amely segíti a szervezetünket a többi kórokozó legyőzésében. A borban szintén megtalálható, csak éppen a whiskeyben jóval nagyobb koncentrációban.

Így már nem is tűnik annyira furcsának, hogy régen orvosságnak használták az italt, megfázás esetén például mézzel és citrommal elkeverve fogyasztották. A friss kutatások pedig alátámasztották, hogy a régi gyógymód valóban működőképes volt. A megfázás kiváltó okát ugyan nem kezelte, de jelentősen enyhítette a kínzó tüneteket. Egyébként már a 16. században is sejtették az ital jótékony hatását, hiszen Írország és Nagy-Britannia tradicionális nemzeti italának eredeti neve Uisge Beatha volt, amely lefordítva az élet vizét jelenti.

Forrás: nuus.hu


4 hozzászólás

 1. Molnár Antal

  A whiskey (Bourbon) főként USA, v. kanadai termék, az ír, skót scotch ital whisky! És eléggé különböző ízek! (szerintem)

  Válasz
 2. Jáger László

  A whisky annaira egészséges,hogy szinte már gyógyszer!!!???..
  Kis mennyiségben gyógyszer,nagy mennyiségben méreg!!
  Ezért nem árt odafigyelni a fogyasztása során a mennyiségre!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz
 3. Hegedűs Sándor

  Ha a kisüsti pálinkát is tesztelték volna akkor a wiski sehol sem lenne. Igy pedig egy jó reklám csak a wiskinek.Főleg ugy hogy a tesztelt italokat még meg sem nevezik.sándor

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.