A véletlen mérgezések és a nyagytakarítás

A nagytakarítás idején különösen érdemes odafigyelni arra, hogy miként védhetjük meg családtagjainkat és háziállatainkat a véletlen mérgezésektől.

Az Amerikai Takarítási Intézet szakértői összegyűjtöttek a háztartásban előforduló vegyszerek kezelésére egy csokorra való tanácsot

Melyeket minden takarításnál szem előtt kellene tartani. Sose tartsunk túl magasnak egy szekrényt, polcot ahhoz, hogy a gyerek elérhesse! A tisztító szereket, gyógyszereket, kozmetikumokat és más, potenciálisan mérgező termékeket mindig olyan szekrényben érdemes tárolni, amelynek biztonsági gyerekzárja van.

diy tisztitoszerek1000

Használat után zárjuk vissza a termék eredeti csomagolását, fedőjét, kupakját, de ne feledjük, hogy ezek nem mindegyike “gyerekbiztos”, így nem helyettesíti a szer gyerekek elől való teljes elzárását. A vegyszerek címkéin szereplő jelzéseket minden termék esetében érdemes elolvasni, és komolyan venni a “vigyázat”, “veszély” vagy “méreg” feliratokat. Soha ne dobjuk el az eredeti csomagolást, mert a háztartási tisztítószerek címkéi mindig tartalmaznak elsősegélyre vonatkozó információkat is arra az esetre, ha a szer véletlenül szájba, gyomorba vagy szembe kerül.

hazi tisztitoszerek1000

Azok, akik a gazdaságosság kedvéért nagyobb kiszerelést vásárolnak, legalább egyszer vegyenek kisebb csomagolásban is a termékből, melyet később utántölthetnek, az információkat tartalmazó felirat így mindig kéznél lehet. Az üres tisztítószeres, mosószeres flakonokat mindig dobjuk ki, ne tároljunk benne más anyagokat, különösképpen élelmiszert ne. A tisztítószerek használatát követően mindig mossunk kezet, mert később egy óvatlan pillanatban olyan testrészünkhöz érhetünk, melyet irritál a szer.

A gyógyszerek adagolására szolgáló mércéket használat után azonnal mossuk el. Érdemes a hígítási arányokra is odafigyelni, és különösen fontos, hogy két vagy több tisztítószert ne használjunk egyszerre, ne vegyítsünk össze, mert nem várt, veszélyes kémiai folyamatot produkálhatnak együtt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.