A túllocsolás jele növényeinknél!

Fehéredik és penészedik a föld? Sárgulnak a levelek? Akkor ez a túllocsolás jele? Nézzük, mi a megoldás elenne.

Amikor egy virágföld felső része elkezd, fehéredi, vagy penészedni az a túllocsolás jele. Sajnos ez végezetes lehet a növény számára. Amikor úgy látjuk, hogy a föld felső rétege épp hogy nedves, máris aggódni kezdünk, hogy szegény növényünk szomjazik, és ráöntjük a következő adag vizet. De arra nem gondolunk, hogy amikor a föld felső rétege még épp, hogy nedves az alsóbb réteg még túl nedves.

Miért káros a túllocsolás? Mert a növény gyökere nem csak vizet, de oxigént is felvesz, és ha túl sok a nedvesség a növény gyökerei megfulladnak. A másik nagy hiba, amikor kedvencünk egy szép díszes kerámia kaspóba van téve, és úgy locsoljuk, hogy ki sem vesszük a cserepet a kerámiából. A legtöbben épp szombaton érnek rá, így minden héten, szombaton végig locsolják növényeiket, akkor is, ha vizes a földje.

növények öntözése3

Első lépésben vizsgáljuk meg növényeink igényét. Melyik az, amelyik hamar kiszárad, és melyik az, amelyik egy hét múlva még mindig nedves. Ha kell, tegyük őket két csoportba, az egyiket locsoljuk, hetente de a másikat csak kéthetente. Azokat a növényeket, amelyek kaspóba vannak téve, először vegyük ki és egy tálcán locsoljuk meg, majd várjunk vele 10 percet, és csak ezután tegyük vissza a kaspóba, így biztos, hogy nem áll meg a víz alatta.

A következő megoldás az agyag granulátum. Ez a kis ötletes pici golyócska megakadályozza, hogy túllocsoljuk, vagy épp kiszárítsuk növényeinket. Szórjuk rá a virágföld tetejére az apró kis színes golyókat, és ha túl nedves a föld az agyag granulátum egyszerűen elszívja a felesleges nedvességet, ha pedig növényünk szomjazik, az agyag granulátum visszaadja a vizet. Emellett párologtat is, így megnöveli a növény körül a páratartalmat.

Ha egy nagyméretű növényt locsolunk. pl. yucca, vagy dracena, a legjobb, ha egy hurkapálcikát dugunk le a földbe, és így vizsgáljuk meg a talajt. Ha a hurkapálcika nedves lesz, elég a víz, de ha semmi jele a víznek, bátran locsoljuk a földjét. Ne essünk át a ló túlsó oldalára, nem kell teljesen kiszárítani a földet, de gondoljuk arra, hogy ha a föld még nedves egy kicsit is, a növény sejtjeiben még bőven van nedvesség. Amikor a föld már kissé kiszáradt, vagyis az ujjunkkal már nem érezzük, a nedvesség jelét csak akkor locsoljuk meg újra.

Van néhány növény, amely igen rosszul viseli a túllocsolást, ilyen pl. a korall virág, amely a leveleiben tárolja a vizet, a zamiopálma, amely a gyökerében tárolja, vagy a yucca, és dracena, amely a törzsében tárolja a vizet. Ha úgy látjuk, hogy a növény levelei lefelé kókadnak, vagy a föld dohos rossz szagot áraszt, és fehéredik, netán apró kis bogarak repkednek a földön, akkor ez már a túllocsolás jele. Ne rutinból locsoljunk, hanem vizsgáljuk meg és figyeljük meg növényeink igényét.

növények öntözése2

Télen a növények pihennek, amikor sokkal kevesebb nedvességet párologtatnak el, mint nyáron, ezért ilyenkor nincs szükség olyan sokszor locsolni. De a legtöbben még mindig minden héten akár többször is adagolják a vizet.

Ne tegye! Első lépésként nézze, meg tényleg szükség van e az újabb locsolásra. Ha igen csak annyi vizet öntsön a növényre, amire épp szüksége van. Ha kaspóban van a növény, emelje ki és hagyja, hogy a kifolyó víz lecsöpögjön majd pár perc múlva tegye vissza a növényt. Ha egy kis cserép alátét van alatta, a kifolyó nedvességet pár perc múlva innen is öntse ki, elég az a mennyiség, ami átitatja a földet.

Ha a föld már fehér és dohos szagot áraszt, a legjobb ha egyszerűen lecseréljük és a növényt átültetjük egy lazább tőzeggel bekevert új virágföldbe. Válasszunk laza könnyű és jó vízáteresztő képességű földet. Ha még mindig nem tudja jól szabályozni a locsolást, szórja meg agyag granulátummal a föld tetejét, de akár az aljára is tehet egy réteggel,vagy vegyen speciális locsolás szabályzó készüléket, amely megmutatja, mennyi vízre van épp szüksége a növényeinek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.