A pozitív üzenet ereje a beteg gyerekek életében

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány célja az, hogy a beteg gyerekek esélye növekedjen a gyógyulásra, és teljes életet élhessenek. Jó hír, hogy bár évente 1500-2000 daganatos gyermek küzd Magyarországon az életéért, megfelelő kezeléssel már 75%-uk sikeresen gyógyítható. A hosszú és megterhelő felépülés után viszont az is kiemelten fontos, hogy lelki sérülés nélkül tudjanak visszailleszkedni a társadalomba. Ehhez azonban támogatásra van szükségük!

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kiemelkedő támogatóként nem csupán a magyarországi gyermekonkológai hálózat nyolc kórházának anyagi támogatása mellett kötelezte el magát, hanem létrehozta családtámogatási programját is, amellyel a társadalmi integrációra is fölhívja a figyelmet. Az Alapítvány célja, hogy a társadalom egészséges tagjaival megismertesse az empátia, a tolerancia és a társadalmi elfogadás fontosságát. Az Alapítvány alapvető kötelességének érzi az elesettek segítését, amelyhez a társadalom egészének kell összefognia; erőfeszítései csak így lehetnek sikeresek.

anya és gyerek

A pozitív üzenet ereje

Az alapítvány számtalan megrázó, de túlnyomó többségében gyógyulással végződő történettel találkozott munkája során. Ezeket a gyermeksorsokat Igaz történetek címmel rendszeresen publikálják az Alapítvány blogján. Ezzel szeretnék elérni, hogy mások példájából a gyermekek erőt merítsenek saját betegségük legyőzéséhez. A történetekből rendre kitűnik, hogy mennyire másképp gondolkodnak a gyermekek a felnőttekhez képest. A gyermeki lélek úgy van megalkotva, hogy a gyermek önnön halálát nem tudja elképzelni. Ebből következően sokkal több energiát tud megmozgatni saját gyógyulása érdekében. A beteg gyermekeket a média jellemzően szomorú szemű, sarokban kuporgó, depressziós kis felnőttekként láttatja, akik képtelenek a játékra és boldog mosolyra. A valóság merőben más. A gyermekek mélyen hisznek saját felépülésükben. Ugyanolyan önfeledten tudnak játszani, mint egészséges társaik.

A kommunikáció fontossága

A szülőknek, noha meg akarják kímélni rákos gyermeküket a félelemtől és más kellemetlen érzésektől, nagyon pontosan kell fogalmazniuk, amikor elmagyarázzák gyermeküknek, hogy milyen betegségben szenved. Így kell tenniük akkor is, ha a rákos gyermek még nagyon fiatal. Hogy mennyi és mennyire részletes információt osztunk meg rákos gyermekünkkel a rákról, az a gyermek életkorától függ, illetve attól, hogy felmérjük, mennyit képes mindebből megérteni. Igyekezzünk nyitva tartani az erről folyó kommunikációt, mivel feltehetőleg többször is el kell majd beszélgetnünk a gyermekkel. A legtöbb szülő számára kevés félelmetesebb dolog van annál, mint értesülni arról, hogy a gyermeke rákos. Amikor a szülőnek éppen saját félelmeivel és zavarával kell megküzdenie, egyúttal az a felelősség is őt terheli, hogy megértesse gyermekével, mit jelent betegsége.

gyerek ful

„Klinikai pszichológusként azt tapasztaltam, hogy bármely daganatos betegség ténye és kezelése nemcsak a betegre, hanem környezetének tagjaira, elsősorban a szülőkre, a többi családtagra és a barátokra is hat. Főként az érintett gyermeknél, de a „kapcsolati rendszer” bármely tagjánál kialakulhat azonnali vagy később megmutatkozó lelki és/vagy pszichoszomatikus tünet. Rákbetegség esetén különösen igaz, hogy a megbetegedett gyermek gondjai a legfontosabbak. A gyermek életkorának megfelelő nyitott és folyamatos kommunikáció, bizalomteljes légkör kialakítása rendkívül nehéz a gyermekeknek és családtagjainak egyaránt. A kedvező megoldás érdekében speciális tanácsadást, támogatást, olykor pszichológiai kezelést is érdemes igénybe venni, még akkor is, ha a beteg kisbaba vagy kisgyermek nem mutat többet, mint alvás-, étvágyzavart, változást az általános fejlődésben. A rosszindulatú betegség hatalmas stresszt jelent az egész családnak mint rendszernek. A betegség kialakulása és kezelése az egyik családban mélyítheti, bővítheti a kommunikációt, míg egy másikban ennek akár az ellenkezője is bekövetkezhet. A diagnózisról, a betegségről, a szükséges kezelésről, a mellékhatásokról őszintén és folyamatosan jó beszélgetni, miközben tekintettel kell lenni egymás lelki fejlettségi szintjére, egyéniségére, helyzetére. Ha a családban önerőből nem állítható helyre a megszokott beszélgetés, kapcsolati működés, barátságos légkör, akkor érdemes mielőbb szakszerű külső segítséget kérni” – mondta Riskó Ágnes, klinikai szakpszichológus.

Az őszinte kommunikáció csökkenti a rákos gyermekben a zavarodottság érzését, és megóvja attól a helyzettől, hogy mások beszélgetéséből kelljen tudomást szereznie a diagnózisról. A gyermek így ráadásul nagyobb valószínűséggel fog együttműködő magatartást tanúsítani a tesztek és a kezelések alatt.

„Azok a gyermekek, akiknek nem árulják el, hogy rákosak, képzeletükkel egészítik ki az állapotukra vonatkozó hiányos ismereteiket. Az ilyen rákos gyermekek például azt gondolhatják, hogy ez a betegség büntetés a rossz viselkedésükért, vagy hogy ők tettek valamit, amivel megbetegítették magukat. Mi több, ha nem tudják, mi a baj, hogy mire számítsanak, ez indokolatlanul nagy aggodalommal, stresszel és félelemmel töltheti el őket. A legtöbb rákos gyermek már amúgy is tisztában van azzal, hogy valami baj van. Vagy azért, mert nem érzi jól magát, vagy azért, mert feltűnik neki, milyen gyakran kell a szüleivel orvoshoz vagy kórházba mennie” – mondta Fodor Zsuzsa, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kurátora.

gyerek korhaz

Legfontosabb cél a segítség

Az Alapítvány családtámogatási programjával havi szinten támogatja a betegség által érintett gyerekeket. Kivétel nélkül minden olyan családot segít, akik támogatást kérnek, és valóban rászorulnak. Eddig több mint négyszáz családot támogatott, az évek során összesen több mint 64 millió Forint értékben. Ez a nonprofit szférában kiemelkedő összegnek számít.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány – a sok kicsi sokra megy elve alapján – örömmel veszi a segíteni akaró magánszemélyek és vállalatok felajánlását egész évben. Erről minden információ megtalálható a weboldalon: http://www.leukemias.hu/adomanyozas/

Forrás: https://napidoktor.hu/