A pizzás doboz is újrahasznosítható?

A főzés néha elmaradhat, de a szelektív újrahasznosításra akkor is figyelni kell. Igaz ez a pizza rendelésnél is?

Előfordul, hogy az embernek nincs ereje, kedve, ideje főzni. Ilyenkor jöhet a házhoz rendelés, hiszen ki tudna ellenállni egy finom, meleg pizzának, amin még nyúlik a sajt?

Ráadásul az ételfutár szolgálatok szintén nagy előnye, hogy a mosogatás macerájától is megkíméljük magunkat. Ezzel szemben viszont egy másik „kötelességünknek” ajánlott eleget tenni, hogy valóban nyugodt szívvel dőljünk hátra simogatni a jóllakott pocakunkat. Ez pedig kiszállított étel után maradt szemét szelektív szétválogatása.

Gyűjtsük szelektíven, vagy sem?

Az igazság az, hogy a pizzás doboz újrahasznosításának kérdése megosztja a társadalom zölden gondolkodó részét. A dobozra ragadt ételdarabok, és a tésztából szivárgó olaj okozza a problémát, hiszen ezek eltávolítása nem egyszerű feladat az újrahasznosításnál és emellett sok energiába is kerül. Éppen ezért, felmerül a kérdés, mikor cselekszünk helyesen a környezetvédelem szempontjából: ha újrahasznosítunk, vagy ha nem?

pizza doboz

 

A pizzázók felelőssége

Valójában az egész kérdéskört leegyszerűsítené, ha a pizzázónál az elkészült pizzát nem a csupasz papírdobozba tennék, hanem egy védőfóliára, ami megóvná a felületet az olajtól. Így a pizzát befalatozva a tiszta doboz könnyedén újrahasznosíthatóvá válik. Ez az ésszerűnek tűnő megoldás azonban anyagi költségekkel járna valamennyi pizzát készítő étteremnek, így egyelőre ritkán találkozhatunk olyan rendeléssel, ahol a környezetvédelem is szempont a házhoz szállításánál.

Mit tehet az éhes pizzaimádó?

Azok, akik a pizza rendelés mellett döntenek, de a környezetvédő énjük miatt bűntudatuk van, tehetnek néhány dolgot, hogy a doboz újrahasznosítható maradjon. Miután megérkezett a gőzölgő pizza, minden szeleteket tányérra rakodva a lehető legkevesebb ideje marad az olajnak a papírba szívódni. Bár rendkívül csábító, hogy rögtön lakomázni kezdjünk a frissen érkezett áruból, de ha rászánjunk néhány percet a doboz megtisztítására, még könnyebben eltávolíthatóak az esetlegesen odaragadt ételdarabokat. Ezt a két lépést beiktatva többnyire újrahasznosítható állapotú marad a pizzás doboz.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.