A nyár klasszikus slágere – a szilvás gombóc

Nagymamáink egyik specialitása. Valószínűleg igen kevés olyan kisgyermek van, aki nem szerette ezt a finomságot, és a mai napig sokan bolondulnak érte. Lepjük meg magunkat és szeretteinket egy finom szilvás gombóccal!

Hozzávalók (kb. 15 db gombóchoz):

– 1 kg krumpli

– 2 db tojás

– 2 evőkanál búzadara

– 20-25 dkg liszt (amennyit a krumpli felvesz)

– szilva

– prézli, kevés olaj

Fahéj Magazin

1. A krumplit héjában megfőzzük, majd hámozzuk, áttörjük, és ha kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát és a lisztet.
2. Átgyúrjuk, szűk fél cm-esre nyújtjuk, 10*10 cm-es négyzetekre vágjuk.
3. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy magozott szilvát (tehetünk a szilva közepébe egy-egy kockacukrot is), összenyomkodjuk a széleket, és kigömbölygetjük a gombócokat.
4. Lobogó vízbe tesszük, addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
5. A prézlit kevés olajon megpirítjuk, beleforgatjuk a lecsepegtetett gombócokat, majd porcukrot és fahéjat szórunk rájuk.

Fahéj Magazin

Forrás: