A nő álmában viszály, a férfiéban háború jár?

A nők és a férfiak másként álmodnak – ám ne higgyük, hogy biztosan el tudjuk dönteni, melyik álomkép kihez tartozik! A rémálmok meglehetősen specifikusak.

Álmában mindenki harcol?

Ha úgy hisszük, többé-kevésbé tökéletesen ki tudnánk válogatni, melyiket álmodta egy nő és melyiket egy férfi a leírt álomtörténetek közül, alighanem tévedünk! Valóban, a nők és a férfiak esetében az álmodás is különböző – de talán meglepőnek fogjuk találni, hogy miben más…

A Montreal-i egyetemen elvégzett tanulmánya szerint mondhatjuk, hogy az erősebbik nem képviselői gyakran akció jelenetekben vesznek részt álmukban, míg a hölgyek inkább romantikus komédiákban. Ám ha precízebben megvizsgáljuk a kérdést, kiderül, hogy a nőket gyakrabban gyötri interperszonális konfliktusokkal kapcsolatos rossz álom, míg a férfiakat inkább katasztrófák képei.

alvaszavar

Foto: 123rf.com

A női rémálmokban leginkább hazugságok, hűtlenség, viták szerepelnek, a szokványosnak tekinthető gyanúk, gyilkosok, gyermekrablók, betegségek és halál mellett. A férfiak rossz álmai ezzel szemben főleg háborúról, tüzekről, árvizekről, rovarinváziókról szólnak. Úgy tűnik tehát, hogy nőknek és férfiaknak az álomban is – megfoghatatlan módon – saját külön „tudományuk”, világuk van.

A Montreal-i egyetem 300 résztvevőt vizsgált mindkét nem képviselőiből tanulmánya keretében. Feladatuk az volt, hogy rögzítsék álmaikat és rémálmaikat öt héten keresztül. A nők és a férfiak egyaránt beszámoltak rémálmokról, melyek ördögi módon rémült ébredésbe taszították őket, a férfiak álomtörténeteiben kétszer annyiszor jelentek meg katasztrófák jelenetei, mint a nőkében.

 

A tanulmány vezetői azt feltételezik: a különbség abban keresendő, hogy a nőket érzelmileg jobban megérintik az interperszonális konfliktusok, ezért ezekkel kapcsolatosak az álmaik is. Mondhatni, ezek a konfliktusok álmukban sem hagyják őket nyugodni.
Míg tehát a nő álmát afférok, árulások és viszályok képei zavarják, a férfiak azon aggódnak, hogyan helyezzék magukat és szeretteiket biztonságba a rovarhordák elől…

No, de bármilyen jellegű álmodás ébreszt is fel bennünket éjjel, egy városi tűz képe vagy hadakozás a párunkkal, a rossz álmok valóban komoly negatív hatással lehetnek az egészségünkre – teszik hozzá a montreali kutatók. Zavarják az alvás minőségét és mennyiségét egyaránt.

Mindenki ismeri, milyen érzés egy-egy rossz éjszaka után felébredni, fáradtnak, lassúnak, álmosnak érezni magunkat. A hosszú távú alvásproblémák azonban ennél jóval nagyobb kockázatok rejtenek magukban. 

Ezeket a betegségeket okozza a rossz alvás

Azok az emberek, akik gyakran szenvednek rémálmoktól, általában el is kezdenek vonakodni attól, hogy mielőtt pihenni térjenek. Ez valahol teljesen érhető, ugyanakkor a probléma kevés alváshoz, kimerültséghez, koncentrációhiányhoz, vagyis általánosságban egészségromboláshoz vezet…

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.