A mustár nem csak evésre jó!

A mustár gyógyhatását már az ókortól ismerték, és fel is használták gyógyszerként. Belsőleg emésztési zavarok ellen javasolt a használata, külsőleg pedig különféle gyulladások kezelésére.

A mustárliszt erős bőrizgató hatása következtében javítja a keringést, és erősen csökkenti a fájdalmakat. Ezen hatását a kén, és nitrogén tartalmú vegyületeinek köszönheti.

Belső gyulladások esetén az adott területre felrakva, erős keringésfokozó hatása következtében képes elvonni a gyulladást a belső szervekről, ami által megszünteti a pangásokat és segíti a salakanyagok mobilizációját.

Foto:pixabay.com

A mustártapasz alkalmazása külsőleg:

Mivel önmagában a mustár igen gyorsan képes a bőrt kipirosítani, egyes esetekben a hosszabban tartó kezelések hatására akár vízhólyagok is képződhetnek, ezért fontos betartani a pontos utasításokat! A pakolás időtartama maximum 20 perc lehet, de amennyiben erősen irritálná a bőrt, előbb is le lehet venni, akár 3-5 perc múlva is.

mustarmag

Foto:123rf.com

Szükséges kellékek:

  • Mustármag
  • Fehérliszt
  • Langyos víz
  • Vászondarab
  • Fásli
  • Törölköző
  • Olívaolaj üvegben
  • Vatta

Hogy kell pontosan elkészíteni a pakolást?

1 evőkanál mustármagot összeverünk 8 evőkanál liszttel, majd langyos vízzel pépesre keverjük! Vékony pamutruhára egyenletesen eloszlatjuk, és a ruhát összehajtjuk két rétegre úgy, hogy a mustárpép közvetlenül ne érintkezzen a bőrrel! Ezután felhelyezzük az adott területre, törölközővel becsavarjuk, és fáslival rögzítjük!

Foto:pixabay.com

20 perc után levehetjük. Levétel után mossuk át vizes ruhával a bőrt, majd törlés után olívaolajjal, mandulaolajjal vagy jojoba olajjal dörzsöljük át a tapasz helyét, hogy ezzel is védjük a bőrt az esetleges irritációtól!

Lesznek olyanok, akiknél jóval hosszabb idő alatt fejti ki hatását, és lesznek, akiknek még ennyi idő sem kell, ezért mindig egyénileg kell kikísérletezni, hogy ki hogyan bírja! Általánosan elfogadott szabály, hogy nem szabad megvárni, míg a pakolás erős, csípős, kellemetlen érzést okoz, hanem előtte le kell venni! Mivel ez egy folyamat, ami nem hirtelen következik be, ezért folyamatosan figyelhető a mustártapasz hatása.

Gyermekek esetében 6 éves kor alatt ellenjavallt a használata erős bőringerlő hatása miatt. 6 éves kortól 14-17 éves korig az alábbi arányban javasolt alkalmazni: 1 evőkanál mustárlisztet 15 evőkanál lisztbe kell elkeverni, és ebből pépet készíteni. Használata ellenjavallt bárminemű hámsérüléssel járó problémánál, és azoknál, akik a mustár hatóanyagaival szemben allergiás reakciókat mutatnak!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. gőre gábor

    Máshol mért tördeled szét a cikket? Kattintásgyűjtő szarrágáson kívül, mi ok lehet? Van egyéb magyarázat?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.