A méhcsípés végzetes is lehet!

A méhcsípés utáni allergiás reakció szerencsére ritka, ám ha jelentkezik, végzetes következményekkel is járhat, így ha azt veszed észre, hogy gyermekeden a csípés után az allergia tünetei mutatkoznak, azonnal hívj mentőt!

A gyerekek nyáron előszeretettel játszanak a kertben, játszótéren, ahol rengeteg rovarral találkoznak. A kicsik kíváncsisága általában csillapíthatatlan, sokszor nyúlnak olyan dolgokhoz, amiket felnőtt fejjel inkább elkerülünk. Ha a pici összetalálkozik egy méhvel, nem is sejti, hogy a kis állat ijedtében, védekezésként meg is csípheti.

Ha a kicsit megcsípi a méh

Ha a gyermeked megcsípi egy méh, a csípés helyén vörös folt jelenik meg, közepén egy fekete pöttyel, amely az állat fullánkja. Ezt mindenképpen ki kell szedni, de ne nyomd össze az ujjaiddal vagy csipesszel a helyet, mert így még több méreg árad a szervezetbe, csak egyszerűen rántsd ki a körmöddel!

Miután a fullánkot eltávolítottad, szappanos hideg vízzel mosd le a helyét, és borogasd jéggel nagyjából 15 percig, így elkerülheted, hogy feldagadjon a seb, ráadásul a fájdalom is enyhébb lesz! Korábban elterjedt gyógymód volt a szódabikarbónából készült borogatás is, a szakemberek szerint azonban a jeges borogatás is elég.

meh

Akkor is lehet baj, ha a kicsi nem allergiás a méhcsípésre

A méhcsípés okozta fájdalom általában néhány órán belül elmúlik. Ha a kicsi állapota nem javul, a csípés helye duzzadt marad, esetleg sárgás, gennyes folyadék szivárog belőle, érdemes orvoshoz fordulni, aki a hat hónapnál idősebb babát antibiotikummal kezel. Többszöri méhcsípés arra a kisgyermekre is veszélyes lehet, aki nem allergiás rá, hiszen a szervezetbe ilyenkor nagy mennyiségű méreganyag jut, ami fejfájáshoz és lázhoz vezet.

Mi történik, ha allergiás gyermeket csíp meg a méh?

A méh- és más rovarcsípés okozta allergiás rohamot anafilaxiás sokknak nevezzük, ami kifejezetten súlyos lehet: a vérkeringés összeomlását idézi elő és akár halállal is végződhet, éppen ezért kell nagyon odafigyelni arra, hogy a kicsi hogyan viselkedik a csípés után!

Ha pár perc múlva a test különböző részein kiütések jelennek meg, megdagad a kicsi szája és nyelve, erőtlenné válik, nehezen vesz levegőt, esetleg elveszíti az eszméletét, azonnal mentőt kell hívni!

Az allergia elleni injekció, melyet a kórházban azonnal beadnak, enyhíti a tüneteket, és bár a legtöbb gyermek kigyógyul a betegségből, 10-ből egy csöppséget egész életében elkíséri. Allergiás gyermek szüleiként érdemes egy epinefrint tartalmazó injekciót beszerezni, ami csípés esetén akár életmentő is lehet!

Forrás: