A mandarinnal fogyhatunk?

Kutatók felfedeztek egy anyagot a mandarinban, amely megelőzi az elhízást és megvéd a 2-es típusú cukorbetegségektől.

A Nyugat-Ontario Egyetem új kutatása felfedezett egy anyagot a mandarinban, mely nem csak az elhízást előzi meg, de megvéd a 2-es típusú cukorbetegségtől, sőt, az atherosclerosistól is, mely a legtöbb szívinfarktusért és agyvérzésért felelős elváltozás. Murray Huff a Schulich Orvosi és Fogorvosi Kar tudósa Erin Mulvihill PhD hallgatóval együtt a mandarinban található nobiletin nevű flavonoidot tanulmányozta. Eredményeikről a Diabetes című folyóirat számol be.

A Robarts Kutatóközpontban Huff laborja létrehozta a metabolikus szindróma modelljét. Egereket tápláltak a „nyugati” étrendnek megfelelően, magas zsírtartalmú és egyszerű cukrokkal dúsított táppal. Az egyik csoport teljesen elhízott, és a metabolikus szindróma jegyeit mutatták: megemelkedett a koleszterin-, triglicerid-, inzulin- és vércukorszintjük, valamint elzsírosodott a májuk.

mandarin4805

Ezek az anyagcsere-zavarok jelentősen növelik a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbaj kialakulásának kockázatát.Az egerek másik csoportja ugyanazt a tápot kapta, de kevertek bele nobiletint is.

Ezeknél az állatoknál nem tapasztalták a koleszterin, a trigliceridek, az inzulin vagy a vércukor emelkedését, normális ütemben gyarapodott a súlyuk is. Sokkal inkább megőrizték a sejtjeik az inzulin iránti érzékenységüket. A nobiletin megakadályozta a zsírdepók felépülését a májban, mert stimulálta azokat a géneket, melyek a zsírtöbblet elégetésében vesznek részt; illetve gátolták azok működését, melyek a zsírszövet képzéséért felelősek.

“A nobiletinnel kezelt egerek gyakorlatilag védelmet élveztek az elhízással szemben.” – mondta el Huff, aki a Robartsnál a Vaszkuláris Biológiai Kutatócsoportot igazgatja. „Hosszabb távú tanulmányok során a nobiletin meggátolta az atherosclerosis kialakulását is, mely miatt az artériákban lerakódások keletkeznek, aminek gyakran szívinfarktus vagy agyi érkatasztrófa a vége. Ez a tanulmány tényleg utat tör a jövőbeni munkáknak, hogy kiderüljön, ezzel a módszerrel sikeresen kezelhető e a metabolikus szindróma és az ehhez kapcsolódó betegségek az embereknél.”

mandarin4801

Huff kutatása a természetben előforduló bioaktív molekulák gyógyhatású összetevőire koncentrált. Két évvel ezelőtt nemzetközileg is felfigyeltek a munkájára, mikor felfedezte a naringenin nevű flavonoidot a grapefruitban. Ez az anyag hasonló védettséget nyújt az elhízás és a metabolikus szindróma más tünetei ellen. „Ami igazán érdekes, hogy a nobiletin tízszer hatékonyabb a naringeninhez képest, ráadásul azt is kimutattuk, hogy a nobiletin véd az atherosclerosis ellen is.” – mondta Huff.

Forrás: MTI