A körömvirág számtalan felhasználási módja

A körömvirág egy nagyon sokrétűen felhasználható gyógynövény, számos betegségre használható kíméletes gyógyszerként, elsősorban azonban szépítő hatása miatt ismerjük!

A sárga és narancssárga árnyalatokban pompázó körömvirág már nagyanyáink gyógyszeres ládikájában is előkelő helyet vívott ki magának. A reflektorfényt annak köszönheti, hogy virágát számos módon lehet hasznosítani: amellett, hogy dekoratív dísznövény, festettek vele textíleket, és előszeretettel használták gyulladások és bőrbetegségek ellen is. Lássuk, hogy mire használhatjuk ezt a sokoldalú növényt!

Vedd fel a harcot a narancsbőrrel!

A fitoterápia tökéletes választás a narancsbőr elleni harcban! A körömvirág tea nem csak hatékony, de kizárólag természetes alapanyagokból készül és nincs semmi mellékhatása. Csökkenti a gyulladásokat, serkenti az anyagcserét, elősegíti a tisztulást. A teáskanál szárított növényt forrázd le, majd áztasd be 2 dl vízbe! Fogyaszd a teát reggelente éhgyomorra, ha nem bírod így önmagában meginni, nyugodtan tegyél bele egy kanál mézet!

körömvirag

Leégés ellen

A körömvirágból készített krém nagyszerű segítség lehet a leégés ellen is. Ha sokat vagy a napon, akár óránként is bekenheted magad vele, mivel véd a leégés ellen. Ha már megtörtént a baj, akkor is használhatod, mert csökkenti a gyulladást, és elősegíti a bőr regenerálódását.

Házi körömvirágolaj a ráncok ellen

Tegyél 60 g szárított körömvirágszirmot tűzálló edénybe, és adj hozzá egy pohár olívaolajat! Fokozatosan melegítsd a növényt és az olajat 1-2 órán keresztül, kb. 50 fokon. Kevergesd gyakran, melegítsd míg a szirmok ropogósra nem sülnek, majd szűrd át az olajat! Ez a házi olaj segít megelőzni a korai ráncok kialakulását, és hidratálja bőrödet.

Csípések és bőrgyulladások

Egy kirándulás alkalmával gyakran előfordul, hogy megcsíp minket valami, nyáron már csak a szúnyogok miatt is érdemes védekezni. A körömvirág erre is kiváló, a belőle készült krémet kend a csípés területére, majd finoman masszírozd bele a bőrödbe! Ez fertőtleníti az érintett területet, a benne lévő hatóanyagok enyhítik a gyulladást. A körömvirágkrém mérsékli a duzzanatot, a viszketést, emellett pedig antiszeptikus hatású, és segít a fertőzések megelőzésében.

Tedd ellenállhatatlanná a dekoltázsod!

A körömvirágkrém nagyszerűen használható a megereszkedett mellekre. A krémet megveheted akár bioboltban, de otthon is elkészítheted!

Forrás: