A kórházi fertőzések nagy részét a rotavírus okozza

2345 jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyermek – ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában. Az akár súlyos szövődményekkel, elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre különösen veszélyes: a rotavírus-fertőzés miatt évente kórházban ápolt 2000 beteg 61%-a két éven aluli. Szakemberek szerint a rendkívül virulens, sokszor az egész családot ledöntő betegség ellen a legjobb védekezés a fájdalommentes, szájon át adható védőoltás. Különösen fontos a prevenció akkor, ha más alapbetegség, például asztma miatt a kisgyermek rendszeresen kórházi ellátásra szorul, ugyanis a hasmenéses tünetekkel járó, kórházi tartózkodás alatt szerzett, un. nozokomiális fertőzések közel harmadáért is a rotavírus felelős. 

A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte. Az óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül.

Nehéz elkerülni

A rotavírus-fertőzést gyors terjedése és ellenállóképessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség jellemző tünetei – ismétlődő hányás, hasmenés, az esetek egy részében láz a legkisebbeket különösen veszélyeztetik. Hazánkban évente 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek.

„Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus magas ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen. A betegséget követő, akár hetekig tartó immungyenge állapot pedig további fertőzéseknek is kiteszi a kis betegeket” – foglalta össze a praxistapasztalatokat dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Hozzátette: a statisztikák szerint a gyermekorvosoknál -a láz, hányás és hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött.

beteg gyerek

Súlyos szövődményekkel jár

A betegség legsúlyosabb szövődménye a rövid idő alatt, csecsemőknél akár néhány órán belül bekövetkező súlyos kiszáradás, ami különösen a 24 hónaposnál fiatalabb korosztályra veszélyes. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat és ez a beteg életébe is kerülhet.

A WHO jelentése szerint például 2008-ban több, mint 450.000 gyermek vesztette életét a fertőzés miatt világszerte. Ugyancsak figyelemreméltó, hogy a megelőző oltások elterjedése előtt évente 2 millió (!) gyermek szorult kórházi kezelésre rotavírus fertőzés miatt.

A rotavírus az EU tagállamaiban az oltási programok bevezetése előtt mintegy 3,6 millió megbetegedést okozott évente, a betegek közül 700 ezren fordultak orvoshoz a vírus okozta tünetekkel, és 87 ezren kerültek kórházba. Az általában kielégítő színvonalú orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban máig előfordul halálozás rotavírus következtében.

Magyarországon az elmúlt évhez hasonlóan 2016 első négy hónapjában is számottevő volt a fertőzöttek száma: április végéig már mintegy 2350 esetet jelentettek, és jelenleg is hetente több száz embert fertőz meg a vírus. Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója szerint az utóbbi két évben évente több mint 7000 rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak az országban.

gyerek, beteg, láz

A vírus mindenhol ott van

Elterjedt tévhit, hogy a rotavírus csak elhanyagolt, koszos környezetben van jelen, valójában az igen életképes vírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyermek körül.

A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük. A vírus napokig életben maradhat az emberi testen kívül és nagyon könnyen terjed emberről-emberre. A tünetmentes betegek is fertőznek: jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is.

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes. A vírus zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) szinte megállíthatatlanul terjed gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

A rotavírus szövődményei miatt kórházban ápolt betegek ráadásul gyakran kiindulópontjai az úgynevezett nozokomiális – kórházi tartózkodás alatt szerzett – rotavírus-fertőzésnek, amellyel egyéb betegségek, leggyakrabban légúti fertőzések miatt kórházba került gyermekek is megfertőződhetnek.

Az OEK adataiból kiderül, hogy a kórházi ápolás során szerzett, hányással-hasmenéssel járó járványok közel egyharmadáért  a rotavírus felelős.  Ez a más, krónikus alapbetegségek, például asztma miatt kórházban kezelt gyermekek szervezetét tovább gyengítheti és kórházi tartózkodásukat is meghosszabbíthatja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.