A keményítő segít a gyorsabb elalvásban?

Az American Journal of Clinical Nutrition c. lapban a gyorsabb elalvást segíti a lefekvés előtt fogyasztott, könnyen emészthető szénhidrát.

Az ún. magas glikémiás indexű szénhidrátok képesek hirtelen nagymértékben megemelni a vércukor szintet és- a kutatás eredményei szerint – képesek siettetni az elalvást, főleg ha lefekvés előtt négy órával fogyasztjuk ezt a fajta táplálékot. A tanulmány szerint ezek a szénhidrátok képesek fokozni a szerotonin és triptofán szintet, mely két kémiai vegyület kapcsolatba hozható az alvással.

A sydney-i egyetem kutatója, Chin Moi Chow és kollégái 12, 18-35 év közötti egészséges, alvászavarral nem küzdő férfit vizsgáltak. A résztvevőknek három éjszakát egy laboratóriumban kellett tölteniük (cserébe egy hét szabadságot kaptak a kísérlet idejére).

rizs4

A férfiak 5 órán át koplaltak, majd megkapták menüjüket a laboratóriumban. Az alap menü mindig ugyanaz volt- rizs párolt zöldséggel és paradicsom pürével – csak a rizs fajtája és az étkezés időpontja változott. Az egyik menü jázmin rizst tartalmazott és egy órával lefekvés előtt szolgálták fel, a másik menü szintén jázmin rizsből állt, de ezt négy órával lefekvés előtt szervírozták.A harmadik fajta menünél hosszú szemű rizs volt a köret és szintén négy órával lefekvés előtt kínálták. Ezzel a módszerrel a különböző glikémiás indexű rizsféléket tesztelték, mivel a jázmin rizsnek magas, a hosszú szeműnek pedig alacsonyabb a glikémiás indexe.

A férfiak a vacsora után szabadon dönthettek, mikor fekszenek le. A kutatók azt figyelték, hogy mennyi ideig tart nekik elaludni. Azok a férfiak aludtak el leggyorsabban, akik vacsorára jázmin rizst fogyasztották négy órával lefekvés előtt. Ők átlagosan 9 perc alatt álomba merültek.

15 percet kellet várnia az elalvásra azoknak a férfiaknak, akik a jázmin rizst egy órával lefekvés előtt ették meg. A leglassabban elalvók azok voltak, akik hosszú-szemű rizzsel laktak jól lefekvés előtt négy órával. A kutatás kimutatta, hogy a különböző menüknek egyéb hatása nem volt a férfiak alvására.

A kutatócsoport úgy sejti, hogy a szénhidrátok emelik a szerotonin és triptofán szintet, ami álmosságot okoz, de kémiai anyagok agyi szintjét nem mérték a vizsgálat során. A szakemberek szerint fehérje (hús) hozzáadása a menühöz megváltoztathatja az eredményeket.

Forrás: MTI