A helytelen táplálkozás miatt egyre több a cukorbeteg gyerek

A 2-es típusú cukorbetegség leggyakrabban a nem megfelelő életmód követése. Sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek, akik közül egyre több az elhízott. A kicsiket már korán megismertetik és hozzászoktatják a cukorhoz és a feldolgozott ételekhez melyek miatt amellett, hogy jelentős súlyfelesleg rakódik rájuk, megnöveli különböző betegségek esélyét – köztük a diabetes rizikóját is.

A gyerekek egészségtudatos étkezése kulcsfontosságú a jelenkori és a felnőttkori egészség szempontjából, ugyanis ez az az időszak, amikor az ember hozzászokik bizonyos étkezési kultúrákhoz, ízekhez, ahhoz, hogy mennyit és mit nassol, milyen mennyiségű sót használ, hányszor eszik, mit iszik stb. Amennyiben kialakult már egy étkezési szokás, azon változtatni nem egyszerű- éppen ezért érdemes már gyermekkorban úgy összeállítani az étrendet, hogy az egészséges és könnyen betartható legyen. Ha úgy nő fel, hogy pl. készételeket fogyaszt erős fűszerezéssel, sok a finomított étel a tényárján, kevés a rost, a gyümölcs, a zöldség, ellenben sok a telített zsír, a cukor, akkor az bizony remek táptalajául szolgál annak, hogy felnőttkorukban komoly egészségügyi problémákkal küzdjenek. Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy egyre több a nem megfelelő életmódból adódó 2-es típusú cukorbeteg gyermek, mely egyértelműen a helytelen táplálkozásra és a rendszeres mozgás hiányára vezethető vissza.

“A brit NHS Digital év elején közzétett adatai azt mutatják, hogy a gyermekkori elhízás aránya igen nagy mértékben növekedett. A koronavírus-járványt követően nőtt az elhízással élő gyermekek száma, ami jelentősen növelte a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számát. Az otthoni lét, a bizonytalanság miatt nem csak a felnőttek, de a gyermekek is több cukorhoz, finomított szénhidráthoz nyúltak, és a pandémia elhúzódása miatt ez még inkább beépült az étkezési szokásokba” – mondja Sarnyai Tünde, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusa.

gyerek, cukorbetegség

Mi mindenre kell odafigyelni a gyermek egészséges táplálkozása kapcsán?

Nagyon fontos, hogy ne vonjunk meg semmilyen fontos tápanyagot a gyermekünktől, vagyis fogyasszon megfelelő mennyiségű fehérjét, zsiradékot, szénhidrátot, zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, gabonaféléket.

Sokan úgy gondolják, érdemes kerülni a zsírok fogyasztását, pedig azokat is fontos bevinni. Amit kell nézni, az az elfogyasztott zsír típusa. Válasszunk egészséges, telítetlen zsírokat tartalmazó élelmiszereket (például hal, dió, magvak és növényi olajok), és korlátozzuk a magas telített zsírtartalmú élelmiszereket (különösen a vörös húst), valamint kerüljük az egészségtelen transzzsírokat.

A gyermekeknek napi háromszori fő étkezést kell kínálni, köztük két kisebb étkezéssel. A reggelit ne hagyja ki, hiszen ez nagyszerű módja annak, hogy a gyerekek kielégítsék napi vitamin- és ásványianyag-szükségletüket. A cukormentes gabonapelyhek, házilag készített zabkása általában extra vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, ráadásul egy bőséges reggeli után kevesebbet fogyasztanak a nap folyamán, kevesebb nassolnivalóhoz nyúlnak.

Fotó: 123rf.com

Tippek az egészséges étrendhez:

  • Vaj, főzőmargarin, tejszín, pálmaolaj használata helyett válasszon növényi olajokat
  • Alacsony sótartalmú ételeket válasszon és főzés közben/után is korlátozza a mennyiségét
  • A cukros üdítők, energia-és sportitalok inkább vizet kínáljon gyermekének
  • Ne vegyen készételeket, olajban kisüthető termékeket, készítse el gyermekének az ételeket (vagy rendeljen megbízható helyről)
  • Rostban gazdag, teljes kiőrlésű pékárut adjon gyermekének
  • Nassolásnak kínáljon gyümölcsöket, magvakat

Gyermekek esetén nagyon fontos, hogy milyen példát lát a szülőktől, így, ha egészséges étrendhez szeretné szoktatni a gyermekét, ügyeljen Ön is arra, mi kerül a felnőttek tányérjára. Üljön le a család az asztalhoz, és legyenek elől egészséges ételek, melyek közül a gyermeke válogathat. Lehetőleg kapcsolja ki evés közben a TV-t, ugyanis TV nézés közben mindenki hajlamosabb többet fogyasztani.

Az Allergiaközpont, Cukorbetegközpont, Endokrinközpont és a KardioKözpont közös összefogással szeptemberben elindítja a Hadd egyek jól! kezdeményezést, melynek keretein belül ingyenes kiscsoportos dietetikai foglalkozást tart az alábbi témakörökben:

  • inzulinrezisztencia
  • ételallergia
  • cukorbetegség – fókuszba helyezve a terhességi cukorbeteg kismamákat
  • szív és érrendszeri betegség
  • tudatos táplálkozás kialakítása gyermekkorban

A részvétel ingyenes, de bejelentkezéshez kötött! Foglalj időpontot és tudj meg többet betegségedről és a hozzá kapcsolódó táplálkozásról: https://www.primamedica.hu/hadd-egyek-jol

Olvasd el ezt is!

Segítség! Cukorbeteg a gyerekem!

Forrás: Napidoktor.hu