A halhatatlan szerelem magvai – koriander

A koriander, latin nevén Coriandrum sativum, egyéves növény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik.

Mára már Dél- és Közép-Európában, Észak- és Dél-Afrikában, Kelet-Ázsiában, valamint Észak-Amerikában is elterjedt. Ősi kultúrnövény, amelyet Egyiptomban és Indiában, elsősorban gyógyító célokra, már több mint 3000 évvel ezelőtt is termesztettek.

A korianderről olvashatunk az Ezeregy éjszaka meséiben, sőt az Ószövetségben is. Koriander magokat találtak az egyiptomi fáraók sírjainak feltárásakor, ami sejtetni engedi, hogy az egyiptomiak – csakúgy, mint a kínaiak – hittek abban, hogy a növény alkalmazása révén halhatatlanokká válhatnak.

A középkorban a koriander magjait afrodiziákumnak tartották, és előszeretettel használták őket esküvői szertartásokon, vagy különböző bájitalok készítésekor. A mágikus rituálékon a soha véget nem érő, azaz halhatatlan szerelem megteremtésének eszköze volt.

koriander

Koriander pestóhoz, fűszerezéshez

A növény zöld szárát, illetve magjait különböző célokra lehet felhasználni. Zöld szára remek alapanyagot biztosít a házi pesto készítéséhez, esetleg levesek fűszerezéséhez. Ezen túlmenően kiváló hatású az emésztésre, a húgyutak működésére, valamint bőrkiütésekre.

Termése emberemlékezet óta húsok, saláták, kekszek, lekvárok, péktermékek, levesek, szószok és zöldségételek fűszerezéséhez használatos. A koriandermag nem csupán finom fűszer, hanem támogatja a gyomornedvek termelődését is, javítja az emésztést, a tápanyagok felszívódását, és kiváló görcsoldó!

Remekül alkalmazható a legkülönbözőbb emésztési problémák kezelésében, főleg ha azokat hasfájás és hasmenés kíséri. A koriandermagból főzött tea, segítséget nyújt gyomorgörcs, telítettség érzése, felfújódás esetén, és segíti a felköhögést is.

A cukorba csomagolt koriandermag számított ama ősrégi ,,citvármagnak”, amit gyakran használtak hasfájás ellen. A növény magjai nagy mennyiségű illóolajat tartalmaznak. Jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető ízük van, ami egy kicsit emlékeztet a narancshéj ízére.

Elválaszthatatlan részét képezi az indiai currynek, valamint további fűszer- és gyógynövénykeverékeknek. A magokat bizonyos kultúrákban, önmagukban rágcsálják, vagy alkoholba teszik, és aperitifként fogyasztják.

Amit nyújt a koriander: nyugalom, biztonság, védelem

A koriander jótékonyan hat az idegrendszerre is, amit gyomorneurózis vagy félelem, esetleg izgalom okozta gyomorszűkület esetén, jól ki lehet használni. Külsőleg remekül alkalmazható fekélyek vagy ízületi betegségek, és reuma kezelésében. A népi hagyomány szerint a koriander nyugalmat, biztonságot és védelmet hoz az otthonukba. Azok az állapotos kismamák, akik okos, ügyes gyermeket szeretnének, egyenek koriandert minden nap!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.