A gyerekek és a napvédő krém: milyen veszélyei lehetnek?

Allergiás reakciót is kiválthat egyes esetekben

Napjainkban, különösen nyáron elengedhetetlen a napvédő krém használata. A gyerekek esetében a szülőknek kell gondoskodni a káros sugarak elleni védelemről. Mi a teendő azonban, ha a krém váratlanul gondot okoz? Milyen veszély leselkedhet a csemetére?

Manapság egyértelmű, hogy napvédő krémre szükség van, ha erős napon tartózkodunk vagy magas az UV-sugárzás. Egy amerikai anyuka esete azonban a közelmúltban rávilágított arra, hogy a napvédő krém is okozhat meglepetéseket. Mivel gyermekei nehezen tűrték arcukon a naptejet, napvédő stick változattal kente be azzal őket. Csakhogy pár órával később kiderült, a krém veszélyt rejt a számukra: szemük bepirosodott, a szemek alja megduzzadt. Kétségtelenül a napvédő krém volt a ludas. A gyerekek napokig rosszul érezték magukat, a legkisebb 3 nap után gyógyult fel. Aludni sem tudtak. Az anya megosztotta tanulságos történetüket az interneten.

A napvédő krém is okozhat allergiát

Sajnos, napjainkban valóban főként a napvédő krém előnyei vannak kiemelve, az, hogy kockázatai is lehetnek, kevéssé szerepel a köztudatban. Tény, hogy a fényvédő segít csökkenteni a bőrrák, a napégés és az idő előtti bőröregedés esélyét. Ám az emberek különféleképpen reagálhatnak a termékekre, ezért veszélyt is tartogathat számukra. A bőr ezen reakciója a kontakt dermatitis. Enyhébb változata az irritáló kontakt dermatitis, mely kipirosodást és szúró érzést vált ki alkalmazásakor. Az allergiás reakció az allergiás kontakt dermatitis, ez sokkal ritkább – a populáció kevesebb mint 1 százalékánál fordul elő. Kiütések, viszkető bőr, duzzadás, hólyagosodás jellemzi, s egy napot is igénybe veszi, mire kialakul. Ebben különbözik attól, amikor az irritáció azonnal jelentkezik a napvédő krém használatakor.

Veszélyes reakció jöhet létre akkor is, amikor a napvédő krém kölcsönhatásba lép a napfénnyel – a termék használója úgy nézhet ki, mintha napégés érte volna. Ez szintén ritkán történik meg és bizonyos embertípusokra jellemzőbb. Az allergiás reakciók sem gyakoriak, mégis viszonylag sokan osztanak meg ilyesmiről történeteket a közösségi oldalakon. Akadt, akinél a gyermek jóval későbbi, másodszori reakciójakor derült ki, hogy a napvédő krém lehetett a „tettes”.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) szóvivője, Sandy Walsh elmondta, hogy a ritka, de súlyos allergiával járó eseteket komolyan veszik.

A csecsemők és a gyermekek nagyobb veszélynek vannak kitéve a napvédő krém mellékhatásai szempontjából. A babák bőre kevésbé érett, mint a felnőtteké, bőrük ráadásul nagyobb arányt képvisel testükön, mint a súlyok, összevetve őket az idősebb gyerekekkel. Vagyis nagyobb mértékben érhetik a kicsiket a napvédő krémben levő anyagok, növelve a mellékhatások jelentkezésének valószínűségét”.

Mi lehet a krémben?

Az allergiás reakciók a napvédő krém különböző összetevőiből származhatnak. Vannak inaktív összetevők, így az illatanyag vagy a tartósítószer, illetve aktívak, melyek lehetnek kémia anyag alapúak, például avobenzon, oktokinát és oktokrilén, esetleg ásványi-anyag alapúak, mint a cink-oxid és titán-oxid. Érdemes tudni, hogy az ásványi anyag-alapúak kevésbé okoznak allergiás reakciókat, mivel ez a napvédő krém a bőr legfelső felületén marad, szétszórja a napsugarakat és nem hatol be a bőrbe. Jellemzően nagyon fehér, sűrű krém, melynek felvitele kevésbé lehet vonzó. Ezzel azonban nem szabad törődni ebben az esetben – egészségünk az első! Oda kell figyelni a veszélyre.

Tippek a szülőknek

  • A gyermeket ne vigyük napra délelőtt 10 és délután 2 között. Adjunk rá védelmet jelentő, szellős ruhát. Sose bízzunk csak a krém erejében, általában is óvnunk kell bőrünket a naptól! Érdemes a végtagokat is takaró felső, alsó viselete, illetve kis sapka.
  • A 6 hónaposnál idősebb gyermekeknél fontos betartani a nekik szánt napvédő krémek használati utasításait.
  •  Olyan széles spektrumú fényvédőket alkalmazzunk, melyek SPF értéke 30 vagy annál magasabb.
  • Az ásványi alapú krémek esetén 10-15 százalék cink-oxidos változatot válasszunk, vagy 5 százalékos (illetve ennél több) titán-oxid tartalmút.
  • A spray-t nem ajánlott alkalmazni, mert nem tudni, mennyire fedi be megfelelően a bőrt.
  • Érdemes a napvédő krémet 20 perccel azelőtt a gyermekre kenni, hogy kimenne a napra. Minden 2 órában vigyünk fel rá újabb réteget, ha úszik és izzad.
  • Amennyiben a gyermeken reakciót vélünk felfedezni a napkrémre, gyorsan mossuk le a bőrt, távolítsuk el a krémet és kenjünk be vazelinnel az érintett területet. Keressünk fel egy orvost!

Forrás: https://napidoktor.hu/index