A füves cigi elveszi a munkakedvet

Tudományos kutatás igazolta a népi megfigyelést: egy füves cigi után az embernek nem sok kedve marad olyan földhözragadt dolgokhoz, mint a munka és pénzkeresés.

Úgy tartják, hogy a kiöli az emberből az ambíciót. Brit kutatók szerint ez csakugyan így van, bár pontosabban fogalmaznak: a cannabis fogyasztása rövidtávon aláássa az ember munkakedvét. Magyarán az embernek semmi kedve dolgozni, miután elszívott egy füves cigit.

Másrészről, a University College London pszichológusai azt is megállapították, hogy a függők, amikor éppen nincsenek beszívva, ugyanolyan lelkesen űzik pénzkereső szakmájukat, mint bármelyik átlagember.

„A cannabisról köztudott, hogy csökkenti a motivációt, de ez volt az első alkalom, hogy megbízható vizsgálattal, tudományos módszertannal igazoltuk ezt” – mondta a kutatást vezető Will Lawn.

Inkább meglepő, hogy kiderült, a tartós fogyasztás nem rontja érdemben a munkakedvet, ezért attól sem kell tartani, hogy aki leszokik, enervált lesz és nehezére esik majd dolgozni – tette hozzá.

A brit kutatók 57 önkéntes segítségével végeztek el két, gyakorlatilag különálló felmérést. Az egyik, 17 fős csoport tagjai alkalmi marihuána fogyasztók voltak. A kísérletben egyszer valódi cannabisfüstöt, másszor placebót lélegeztek be egy ballonból. Rögtön ezután olyan feladatot kaptak, amivel a munkakedvüket tesztelhették. Hogy igazán hiteles legyen az eredmény, valódi pénzkereseti lehetőséget kínáltak nekik, mindenkit ki is fizettek a kísérlet végén.

cigi, drog

Két lehetőség, a gyengébben fizető „könnyű út”, és a jobban fizető „nehezebb út” között választhattak. A könnyebb feladatnál a szóköz billentyűt kellett ütögetniük a gyengébb kezük kisujjával 30-szor 7 másodpercen belül – ez 50 pennyt ért. A nehezebb feladványnál 100 szóközt kellett nyomni 21 másodperc alatt, ennek díjazása 80 penny és 2 font között mozgott.

„A szóközt nyomkodni nem túl nehéz, de ha sokat kell csinálni belőle, ahhoz már csakugyan erőfeszítés kell” – magyarázta a módszer lényegét a kutatást felülvizsgáló Val Curran professzor.

Úgy találták, hogy aki frissen szívott füvet, ritkábban választotta a megterhelőbb feladatot.

A különbség mérhető volt és egyértelmű, de nem túl nagy: a tiszta fejűek 50 százaléka hajtott a több pénzre, míg a drogfogyasztóknak csak 42 százaléka.

A másik kísérletben 20 függő és 20 átlagember általános munkakedvét tesztelték. A felmérés előtt 12 órával egyikük sem fogyaszthatott semmilyen drogot, alkoholt, dohányt vagy kávét. Ezután azonos arányban választották a kevésbé és a jobban fizető billentyű-nyomkodást.

 

Forrás: Hirado