A folsav szedése fontos, de figyeljen a hasznosulásra is!

A folsav talán a legjobban bemutatott anyagok egyike, amelyről minden várandós, és babát tervező nő tudja, hogy szükséges a magzat egészséges fejlődéséhez. Azzal is tisztában vannak, hogy fokozni kell az anyag bevitelét a terhesség idejére. De hogy pontosan mire is való a folsav, és hogy hogyan érhető el a megfelelő ellátottság, arról lényegesen kevesebb szó esik.

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász válaszolt a ratkotunde.hu kérdéseire.

Folsav és hiánya

Sokan nem tudják, de a folsav is egy vitamin, méghozzá a B- vitamin család tagja. Fontossága kétségbevonhatatlan, és talán ez az az anyag, amiről a kismamák a legtöbbet hallanak. A folsav közvetlen szerepet vállal a vér sejtjeinek, és az idegi funkciók megfelelő működésében. Ezen felül a DNS és RNS szintézisnek is elengedhetetlen része.

A folsav hiánya az emberi szervezetben macrocyter anémiához vezet. Ebben az esetben kevesebb a vörösvérsejtek száma, ám azok nagyobbak. Ez azonban sajnos közel sem jó dolog, mivel a nagyobb sejtek oxigénszállítási képessége lecsökken, vagyis összességében fokozottan romlik a vér működése. Az anémia mellett számolni kell az idegi károsodással is. Ez jellemzően a végtagok zsibbadásában, súlyos esetben érzékkiesésben nyilvánulhat meg.

terhesseg

A folsavhiány igazán akkor veszélyes, amikor fejlődő emberi életről van szó. A fent említett folyamatokon kívül ugyanis az anyag szerepet játszik a velőcső megfelelő fejlődésében is. A gerincvelő védelmezése pedig fontos feladat, hiszen a központi idegrendszer sérülése érzékkiesésekhez, de súlyos esetben bénuláshoz is vezethet.

A felszívódás legalább olyan fontos, mint az ellátottság!

A folsav ellátottság tehát nagyon fontos, amit rengetegszer olvashatunk a médiumokban is. Azonban arról már jóval kevesebb szó esik, hogy az ellátottság csak az érem egyik oldala. Tanulmányok rámutattak arra a tényre, hogy hiába viszünk be a szervezetünkbe megfelelő mennyiségben ebből az anyagból, a felszívódása csak akkor lesz ideális, ha B12 vitamin is jelen van a szervezetben.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu – nak azt is elárulta, hogy a  B12 hiánya azt eredményezi, hogy annak a folsavnak a mennyisége, mely már a szervezetben aktív formában (tetrahidro – folsav, THT) van, lecsökken, míg a bevitt anyag inaktív formába (metil – THF) alakul. Vagyis a B12 vitamin nélkül a folsav hasznosulása jelentősen romlik!

Várandósságban a pótlás igénye fokozottabban jelentkezik

A babát tervező párok, és a kismamák rendre olvashatják, hogy mennyire fontos a folsav bevitele a leendő, vagy már meglévő magzat fejlődésének szempontjából. Emellett azonban a B12 vitamin pótlásáról is gondoskodni kell. Bár a felnőttek szervezete képes ebből az anyagból akár 3-5 évre elegendő mennyiséget is tárolni, a magzat szervezete erre képtelen.

A szakemberek egy jelentős része egyetért abban, hogy a várandósságot olyan készítményekkel érdemes támogatni, melyek gondoskodnak a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megemelkedett beviteli igényéről a várandósság 3X3 hónapjában. Emellett azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy trimeszterenként eltérnek az igények. Az első harmadban a folsav fontos szerepet tölt be, hiszen az idegcső kialakulása is erre az időszakra tehető. Ugyanebben az időszakban a B12 vitamin bevitele is igen fontos, ám a szervezet ezt raktározza, így ha megfelelő mennyiségben visszük be az első trimeszterben, akkor az optimális ellátottságot, így a folsav számára is megfelelő felszívódást biztosít.

Fontos megjegyezni, hogy egyes gyógyszerek, mint a cukorbetegségre, vagy az IR-re felírt metformin sajnos rontják a folsav hasznosulását, így a fokozott bevitelre még nagyobb szükség van!

A várandós készítmények tagolása tehát fontos összetevője annak, hogy valóban azokat az anyagokat kapjuk, amikre a szervezetnek adott időpontban szüksége van. Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a várandós vitaminban az anyagok hasznosulása is optimális lehessen. Ez egyrészt a kémiai kötések függvénye (sok esetben a szerves kötésű vegyületek hasznosulása jobb), másrészt figyelni kell arra is, hogy az egymás felszívódását támogató anyagok jelen legyenek a készítményben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.