A fáradtság és az álmosság okai

Az iskolában, a sportpályán, otthon – mindennap helyt kell állnod, de ez nehezen megy, ha folyton fáradt vagy, és olyan álmos, hogy legszívesebben a nap bármely pillanatában bebújnál az ágyba

Mitől lehet az ember fáradt és álmos? Mit lehet ellene tenni?

Felgyorsult világunkban egyre hosszabbra nyúlik a napunk, és egyre kevesebb idő marad a pihenésre. De, ha ügyesen szervezzük az életünket, mindenre jut elég időnk.

Kevés alvás

A nem elegendő mennyiségű alvás negatív hatással lehet a koncentrációs képességedre és az egészségedre. A felnőtteknek napi 7-8 óra alvás ajánlott. A fiatal szervezetnek ez 8 és fél – 9 és fél órát jelent.

Tipp: Alakíts ki egy napi rutint, és tartsd magad minden napod ahhoz. Szabd meg magadnak, hogy mikor fekszel le, és ehhez minden körülmények között ragaszkodj! A hálószobádból tilts ki minden elektromos készüléket, mobiltelefont, laptopot. Ha még mindig nem tudsz elaludni, kérj segítséget orvosodtól, mert lehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma húzódik meg a háttérben, és alvászavarban szenvedsz.

Alvás során fellépő légzési elégtelenség

Sok ember azt gondolja, hogy eleget alszik, ám az alvás közben fellépő légzési elégtelenség gátat szabhat ennek. Előfordul, hogy a lágy szájpadlás alvás közben lesüllyed, elzárva a levegő útját. Ekkor egy pillanatig nem kapsz levegőt, az agyad ezt érzékelve jelet küld az alvóközpontnak, és jelzi, hogy nem kapsz levegőt. Ilyenkor egy kis időre felébredsz, így normalizálva a légzésedet.

Előfordulhat ez a folyamat az éjszaka során többször is. Lehet, hogy nem is emlékszel rá, de az alvási periódusod megszakadt, emiatt pedig reggel fáradtnak érezheted magad.

depresszio32

Tipp: Ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, kezdj el fogyókúrázni! Ha dohányzol, szokj le róla! Ezek ugyanis növelik a légzési elégtelenség kialakulásának esélyét.

Megfelelő táplálkozás

A kiegyensúlyozatlan étkezés is okozhat alvási problémát. A helyes táplálkozás segít a vércukorszintet a normál tartományban tartani és megakadályozza, hogy fáradtnak érezd magad, amikor csökken a vércukor szinted.

Tipp: Mindig reggelizz! Soha nem indulj el otthonról éhesen. Minden étkezéseddel biztosíts magad számára fehérjében és szénhidrátban dús ételt. Például reggelizz főt tojást teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóssal! Napközben ebédelj és egyél meg egy-egy gyümölcsöt, hogy energia-szintedet egész nap fenntartsd!

Vérszegénység

A vérszegénység a nők körében az egyik leggyakoribb ok az alvászavarra. A menstruációs vérveszteség okozhat vashiányt, amely pedig alvászavart okozhat.

Tipp: A vérszegénység okozta vashiány megelőzése és kezelése érdekében fogyassz vasban gazdag élelmiszereket (sovány hús, kagyló, máj, bab, gabonafélék) vagy szedj vaspótló tablettát!

Depresszió

A cikk folytatását a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.