A Drogellenes Világnapon – A legális drogokról

Éppen 30 éve, 1988-ban döntött úgy az ENSZ, hogy június 26-a legyen a nemzetközi kábítószer-ellenes világnap, amikor kiemelt figyelmet fordítunk a drogfogyasztás társadalomra, különösen gyermekeinkre leselkedő veszélyeire.

A szükségesnél kevesebb figyelmet kapnak viszont a legális, receptre felírt drogok, amelyek éppúgy jelen vannak világunkban, és sokszor nem kevésbé mérgezik a felnőtteket, gyermekeket egyaránt.

A drogok terjedése tagadhatatlanul mai világunk egyik pestise, amely jobb sorsra érdemes fiatal életeket tesz tönkre, családokat zilál szét.

A világ kormányai minden évben dollármilliárdokat költenek a drogok elleni küzdelemre, a nemzetközi drogellenes szervezetek pedig kétségbeesetten próbálnak lépést tartani a kábítószerek járványszerű terjedésével. Eközben az indokoltnál jóval kevesebb szó esik az olyan tudatmódosító szerekről, amelyek nemcsak legálisak, de használatuk „szakértők” támogatását is élvezi, pedig hatásaik nem kevésbé lehetnek pusztítóak. Manapság a világon mintegy 20 millió gyermeknek írnak fel tanulási, viselkedési problémák miatt “gyógyszernek” álcázott olyan szereket, amelyek kémiailag kábítószerek. Ezek a szerek alkalmasak arra, hogy a gyermekek kellemetlen mentális megnyilvánulásait kémiailag elfedjék, arra is, hogy függővé tegyék őket, de arra nem, hogy megoldják a problémáikat.

A következmények sok esetben tragikusak. Számos ilyen pszichiátriai szerrel kapcsolatban adtak már ki olyan nemzetközi hatósági figyelmeztetést, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az adott szer fokozhatja az erőszakos viselkedés vagy akár az öngyilkossági késztetés kockázatát. Mindeközben a világon mintegy 100 millió ember szed tudatmódosító pszichiátriai szereket – legális drogokat, ezek a pszichiátriai szerek pedig egy 330 milliárd dolláros (!) ipart hajtanak.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, a mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete érdekfeszítő dokumentumfilmet készített erről a témáról, amely a múlttól a jelenig tekinti át, hogyan nyerhettek ekkora teret társadalmunkban ezek a legális drogok. A többszörösen díjnyertes, másfél órás dokumentumfilm megtekinthető itt:

http://www.cchr.org.hu/videos/making-a-killing/introduction.html

Ezek a pszichiátriai szerek Magyarországon is jelen vannak, emberek tömegei szedik őket. Ezért a drogellenes világnapon nem mulaszthatjuk el, hogy felhívjuk a figyelmet: gyermekeinket, a jövő generációt nem csupán az illegális kábítószerek pusztító hatásaitól kell óvnunk, de óvatosnak kell lennünk azzal kapcsolatban is, milyen szereket írnak fel nekik, ha valamilyen képzelt vagy valós mentális nehézséggel küzdenek az iskolában vagy az életben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index