A csodatevő csicsóka

A napraforgók családjába tartozó csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen szinte kiirtani sem lehet ezt a hasznos növényt! Felhasználása megegyezik a burgonyáéval.

A csicsóka (helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Vörösesbarna vagy világossárga virágai szeptemberben kezdenek el nyílni, és az ősz elejéig szinte folyamatosan virágoznak.

A csicsóka gumóját fogyaszthatjuk

A gumó a növény gyökerén fejlődik, kicsit a burgonyához hasonlítható leginkább a formája. A gumók az ősz elejétől a következő év tavaszáig szedhetők. A csicsókának igen magas a gyümölcscukor tartalma, de emellett található benne vas, szilícium, és kalcium is. Felhasználása megegyezik a burgonyával, párolhatjuk, süthetjük, és főzhetjük.

A csicsóka a mai konyhákban már csak ritkán fedezhető fel, mint élelmiszer, inkább takarmánynövényként termesztik, de magas inulin tartalma miatt a cukorbetegek is egyre többet fogyasztanak belőle.

 csicsóka

Mivel a csicsókának a rosttartalma 5-6-szor nagyobb, mint a burgonyáé, a fogyókúra idején is hatásos lehet, hiszen a magas rosttartalom miatt, segíti az emésztés folyamatát. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van.

A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma.

Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor). Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 335 kJ, azaz 80 kcal.

A csicsóka termesztése

A csicsókáról érdemes tudni, hogyha az ember egyszer elülteti a kertjében ezt a növény, kiirtani szinte lehetetlen, vagy legalábbis több évet kell rá várni, mire eltűnik a kertünkből.  Akárcsak a napraforgó a csicsóka is a meleg napos területeket kedveli, ahol a talaj laza és jó vízáteresztő képességgel rendelkezik.

zoldseg42

A növényt gumóról érdemes szaporítani, amely -30 fokig fagyálló, így novembertől egészen április közepéig lehet ültetni a kertbe, egymástól kb. 50*50 cm sor és tőtávolságra, 8-10 cm mélyen.

Aki étkezési célra szeretné a csicsókát ültetni és a termeszteni, még az ültetés előtt ássa fel jó alaposan a területet és forgasson a talajba érlelt marhatrágyát, vagy komposztot. Novembertől már szedhetők a gumók, de egyszerre mindig csak annyi gumót ássunk ki, amit el is fogyasztunk, mert a gumókat, nem lehet hosszabb ideig tárolni.

Mint dísznövényt is érdemes ültetni, de méretei miatt akárcsak a napraforgót, érdemes tűzfal, vagy kerítés mellé telepíteni, így gyönyörű virágos sövényt tudunk majd kialakítani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index