A csillagkaktusz gondozása

Mexikó sivatagos száraz vidékéről utazott el hazánkba ez a különleges csillag formájú kaktusz, amely ma már a kaktusz barátok kedvence lett.

Észak és közép Mexikó területein őshonos növény, amelynek alakja igen változatos, jellegzetes csillag formájú növény.

Mély barázdák teszik még érdekesebbé alakját, legtöbbször 5 borda található egy növényen. A bordák élén sűrű tövispárnák vannak, így szintén szúrással tudnak védekezni a betolakodó ellen.

Már fiatal korában virágzásra lehet bírni épp ezért kedvelt kaktuszfajta a lakásokban is. Virágai 4-6 cm.-ek színűk sárga színűek, illatuk nincs, de azért szép látvány a virágázás. A kaktuszok kora tavasztól késő nyárig virágoznak, ha megfelelőek a körülmények és a gondozásuk, de virágzásuk legtöbb csak pár napig tart.

csillagkaktusz2

A csillagkaktusz szobai körülmények között is könnyen tartható, a fiatal növényeket nyáron még óvjuk a közvetlen erős napsütéstől ám az idősebb példányokat akár a kertben is tarthatjuk nyáron.

Tavasztól tegyük, a cserepét világos helyre majd szépen fokozatosan emeljük a locsolás adagját hetente egyszer, vagy ha szabadban tartjuk kétszer is adhatunk neki vizet. Havonta egyszer az öntözővízhez keverjük egy kupak kaktusz tápoldatot. Nyáron is figyeljünk oda a túlöntözésre, ha nedves a föld addig ne adjunk neki újabb adag vizet, amíg a föld kissé ki nem szárad.

Szeptembertől csökkentsük le a locsolást majd októbertől már nincs is szüksége vízre, elég havonta egy pár csepp víz a földre. Ekkor tegyük a cserepét félárnyékos helyre ahol 15 fok körüli a hőmérséklet.

Átültetésre csak kétévente van szüksége, ekkor kaktusz földbe és két számmal nagyobb cserépbe helyezzük át kesztyűvel és csipesszel. Magról vagy sarj növényről házilag is könnyedén szaporíthatjuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.