A csillag-agysejtek és a memória

A tudósok sokáig úgy tudták, hogy a csillag alakú agysejtek csak az idegsejtek közötti réseket töltik ki. Egy új kísérlet szerint azonban a hosszú távú emlékezethez köthetők.

Eddig az astrocytákról, az agy csillag alakú sejtjeiről úgy tudtuk, hogy csak az idegsejtek közötti réseket töltik ki. Egy új kísérlet szerint azonban fontos szerepet játszanak a hosszútávú emlékezetben, zavart működésük esetén emlékezetkiesések alakultak ki a kísérleti patkányokban.

A Mount Sinai Orvosi Egyetem kutatóinak eredményei szerint a hosszútávú memoriát a laktátszint is befolyásolja, mely egy glikogénből kialakuló energiaforrás (ez a glukóz a tárolt formája), és amelyik az astrocytákból jut az idegsejtekbe. Bármilyen formában gátlódik ez az átvitel, a patkányok nem emlékeznek a napokkal vagy hetekkel korábbi eseményekre.

Cristina Alberini és csapata a hosszútávú memória változásait vizsgálták patkányokban. Egyetlen lábat ért áramütés hatására a patkányok kerülni fogják annak helyét, mert emlékeznek az eseményre. Ezen elkerülő magatartás segítségével vizsgálható emlékezetük. „Ha az eseményhez magas érzelmi töltet társul, sokkal jobban emlékszünk rá” – magyarázza Alberini.

agysejt

A kutató és kollégái szerint a patkányok hippokampuszában (az agy azon területe, mely központi szerepet játszik a tanulásban és az emlékezetben) tanulás esetén megnő a sejtek közötti tér laktátszintje. Ez az astrocytákban tárolt glikogénből képződik. A laktát lebomlása nélkülözhetetlen a hosszútávú emlékezethez, de nem a rövidtávú memoriához. Glikogén hiányában a patkányok kezdetben még emlékeznek a rossz élményre, de egy nap múlva már elfelejtik azt.

Tovább vizsgálva a kísérleti állatokat kiderült, hogy memóriavesztésük megmarad. A patkányokban akkor is kialakul az emlékezetkiesés, ha a laktát szállításért felelős fehérjéket gátolják- akár az astrocytákban, akár az idegsejtekben. Amikor a laktátot visszajuttatták az egerek agyának sejt közötti terébe, hosszútávú emlékezetük helyreállt. Eredményeikről a Cell című folyóiratban számolnak be a kutatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.