A beleink tudják, hol vagyunk?

Amerikai kutatóknak sikerült kimutatni, hogyan védekeznek a bélrendszer sejtjei a kórházi baktériumok által termelt méreganyagok ellen.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, hogy a GSNO nevű vegyület deaktiválja a gyulladást és hasmenést okozó Clostridium difficile baktérium által termelt egyik toxint. A szakértők azt remélik, hogy az eredmény új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezet majd a baktérium ellen.

A C. difficile egyike annak a számos baktériumnak, amelyek úgy is előfordulhatnak az emberi bélrendszerben, hogy bármilyen betegséget okoznának.

A toxinok közvetlen megcélzásával működő kezelések kifejlesztéséhez a szakértőknek alaposabban meg kell érteniük, hogyan deaktiválja a toxinokat ez a mechanizmus. Az antibiotikum kúra következtében, amely kipusztítja a többi baktériumot a bélrendszerben, lehetővé válik, hogy a C. difficile elszaporodjon a bélben.

Fotó: 123rf.com

A baktérium olyan méraganyagokat termel, amelyek behatolnak a bél nyálkahártyáját alkotó sejtekbe. Ez károsítja a sejteket, ami gyulladást, görcsöket, lázat, hasmenést és véres székletet eredményez. A fertőzés különösen kórházakban lehet gyakori, ahol a baktérium könnyen terjedhet, és ahol sok beteg szed antibiotikumot, vagy rendelkezik legyengült immunrendszerrel.

A fehérjében dús, szénhidrátban szegény étrend mellett olyan változások jelentkeznek a bélrendszer, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a bélrák nagyobb kockázatához.

A sok fehérje árthat a bélrendszernek?

Mivel az egész toxin nem képes bejutni a sejtekbe, egy kisebb darabnak le kell válnia belőle. A kutatók felfedezték, hogy a gyulladásra reagálva a bélrendszer GSNO-t (S-nitrosoglutathiont) termel, amely megköti a toxint, ezáltal megakadályozva a méreganyag hasadását, így a sejtekbe jutását. A Case Western Reserve Egyetem kutatói Dr. Jonathan Stamler vezetésével azt remélik, hogy hamarosan megkezdhetik a klinikai kísérleteket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.