7 ünnepi veszély gyerekekre nézve

A karácsony és az újév időszaka az örömteli események mellett rizikót is rejt, mégpedig főként a gyermekekre nézve. Számos dolog, amely a lurkókat elbűvöli, egyben ünnepi veszély is számukra. Mire kell odafigyelni?

Az év végi ünnepek sajnos nemcsak a felhőtlen szórakozásról szólnak. A családi hagyományok, az ünnepi dekoráció csodálatos dolog, de amilyen szép, épp annyira kockázatos is lehet a gyerekekre nézve.

Gondolni kell az ünnepi veszélyekre, amelyek talán eszünkbe sem jutnak a készülődés során. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban gyakran kerülnek orvoshoz vagy a sürgősségire a gyerekek. Akár vendég csemeték érkeznek hozzánk, akár sajátjainkat szeretnék biztonságba tudni, igyekezzünk az alábbi ünnepi veszélyeket kivédeni.

Ünnepi veszélyek a lakásban

1. Mérgező növények: a szúrós, éles levél nem az egyetlen ok, amiért érdemes távol maradni, például a magyal bokortól. Bogyói mérgezőek lehetnek a gyerekekre és a háziállatokra nézve is. Már egy kevés adag is hányást okoz, hasmenést, dehidratációt vagy álmatagságot. A fagyöngyben szintén potenciális méreg van, s noha a legtöbb ember, ha kis mennyiséget eszik belőle, nem hal meg, ezeket a lehetséges veszélyforrásokat mégis jobb távol tartani a gyermekektől, állatoktól.

2. Veszélyes dekoráció: a buborékos fények, amelyek a ’60-as, ’70-es évekére emlékeztetnek, vidámak és mutatósak lehetnek, de ünnepi veszélynek számítanak a gyerekekre nézve – a bennük levő metilén-klorid nagymértékben mérgező, ha belélegzik vagy lenyelik, sőt a bőrt érintve is. Tünetei a hányás, hányinger, fejfájás, álmosság, s sajnos akár halálos is lehet.

A fényes flitterek, csillogó díszek is odafigyelést igényelnek. Általános szabály, hogy ha beleférnek egy gyermek szájába, nem szabad vele játszaniuk. Ráadásul ha törékenyek is, könnyen vágnak vagy széttörnek a kicsik kezében. Ezeket az ünnepi veszélyt jelentő tárgyakat legfeljebb a karácsonyfa tetején tartsuk, vagy teljes egészében mellőzzük, amíg a gyerekek picik.

3. Gyermekbiztos karácsonyfa: a házi vagy kereskedelemben kapható fa-tartósítók (főleg, ha fehérítővel és ecettel, vagy alkohollal készültek) károsak lehetnek a gyerekekre és a háziállatokra, ha beleisznak ezekbe. A fenyőfa tartójában csak tiszta víz legyen. A fenyőlevelek elszóródott tűit pedig amint lehet, szedjük fel, nehogy a gyerekek lenyeljék őket!

Mit tegyünk, hogy jó hangulatú maradjon az ünnep? 5 tipp a szakértőtől ünneprontó tünetek megelőzésére és kezelésére

4. Biztonságos legyen a buli! Minden, megmaradt alkoholos italt szedjünk össze, mielőtt a kisgyermekek kezébe kerülhetnének. Egy kevés alkohol is ünnepi veszélyt jelent a számukra, a vércukorszintjüket olyan mértékben lecsökkentheti, hogy görcsök, kóma vagy akár halál jelentkezhet náluk. Az olyan party ételek, mint a pattogatott kukorica vagy a mogyoró, a gyerekekre nézve szintén kockázatosak – könnyen félrenyelhetik ezeket és megfulladhatnak.  4 év alatti gyermekeknek más jellegű rágcsálnivalót kínáljunk.

5. Az elemmel működtetett termékektől óvakodjunk. Győződjünk meg arról, hogy nem tudják kiszedni a játékokból, dekorációkból az elemet, különösen a gomb formájút, amelyet lenyelhetnek és 2 órán belül végig égethetik a nyelőcsövet, ha odajutnak. Az elemeket sose hagyjuk szem előtt! Ha könnyen kieshetnek egy tárgyból, ragasszuk le azt, a problémát megelőzendő.

6. A gyógyszereket tároljuk biztonságosan! Akár mi magunk szedjük, akár a vendégeink, a gyógyszereket mindig tartsuk olyan helyen, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzájuk. A lurkók szívesen turkálnak táskában, fiókban, tehát ne rakjuk ezeket számukra elérhető helyre, illetve zárjuk kulcsra a kisbútorokat.

7. Védjük magunkat a fenyőfatűztől! A kandalló, az adventi koszorú, a karácsonyfa mind-mind ünnepi veszélyforrás. Meghitt hangulatot teremtenek, de óvatosan kell velük bánni. A kandallót minden első begyújtás előtt érdemes ellenőriztetni (azaz évente). Papírt és fenyőágakat nem célszerű benne égetni. Azokat a dolgokat, amelyek lángra lobbanhatnak, sose tartsuk radiátor, hősugárzó, gyertyák közelében, s természetesen, ha tüzet vagy gyertyát gyújtunk, ne hagyjuk őrizetlenül.

Fotó: 123rf.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.