7 top tipp – Felkészülés az őszre otthonunkban

Mielőtt elkezdenek sárgulni a levelek, már hűvösebbre fordul az idő, s érdemes otthonunkat ősziessé alakítani. Az őszre felkészülés jegyében néhány egyszerűbb feladatot kell elvégeznünk, mely akár egy hétvége alatt megoldható.

Az ősz hamar beköszönt, észre sem vesszük, s máris sárga színbe fordulnak a levelek. Az esték egyre hűvösebbek, már nem esik jól sokáig ülni a szabadban.

Mielőtt valóban hidegre fordulna az idő, fontos néhány teendőt elvégezni otthonunkban, vagy legalábbis meggondolni, ideje van-e, az őszre felkészülés jegyében. A lakás vagy a ház fenntartási munkái között az alábbiakat érdemes fontolóra venni.

1.Festés: az ősz eleje ideális időszak a falak felfrissítéséhez. Az idő még kellemes, ezért nyitva hagyhatók az ablakok a szín kellő száradásához. A mai, modern festékeknek már a szaga sem olyan zavaró, ráadásul környezettudatosak.

2.Energiahatékonyság: az őszre felkészülésből nem hiányozhat a rések ellenőrzése – azaz, akadnak-e helyek, ahol bejuthat a hideg levegő. Ellenőrizzük az ablakokat, ajtókat, falakat, s ha lyukat találunk, töltsük ki azonos színű tömítéssel. Amint hűvösebb lesz, hálásak leszünk magunknak! Ha tudni szeretnénk, sikerrel jártunk-e, gyújtsunk meg egy mécsest az ablak előtt vagy egy füstölőt, s meglátjuk, kioltja vagy befolyásolja-e a levegő.

3.Készítsük elő a kandallót: ha van, az őszre felkészülésből nem maradhat el a kandalló átvizsgálása. Hívjunk ki szakembert és ellenőriztessük, tisztítassuk ki, mielőtt ismét használni kezdjük.

4.Tisztítsuk ki a csatornát: amennyiben otthonunkban vannak esőcsatornák, fontos ezeket kitisztítani, hogy az eső valóban le tudjon folyni bennük. Az eldugult csatornák rossz helyen csordulhatnak túl, károsítva a tetőfedőt, a stukkót vagy más külső elemeket.

5.Szellőztessük ki kabátjainkat, ágyneműinket: válasszunk egy napos, kissé hűvöskés napot, amikor a téli kabátokat, takarókat, párnákat, kisebb szőnyeget és ágyneműket alaposan kiszellőztetjük. A napsütés remek fertőtlenítő. A friss levegő a kellemetlen szagokat és az enyhe penészt is eltünteti.

6.Kényelmes, meleg textilek: az őszre felkészüléshez elő kell vennünk a melegebb anyagokat, takarókat, párnákat, melyekkel a kanapét, az ágyakat is „felszerelhetjük”. A velúr, bársony, kordbársony, mikroszálas és a műszőrme mind jöhet. A függöny, a párnák, takarók, kanapét és széket borító huzatok, szőnyegek változtathatók, sőt, színekkel, mintákkal is tehetjük meghittebbé, melegebbé a környezetünket.

7.Készítsük elő a bejáratot: ha ősziesre fordul az idő, szükségünk lesz gumicsizmára. Arra is számítani kell, hogy saras cipővel érkezünk az előszobába. Az őszre felkészülés jegyében akasszuk a fogasra a szezonális kabátokat, rakjuk ki az aktuális cipőket, sapkákat, esernyőket. Jó, ha a belépő szőnyeg kicsi és mosható, így nem gond, ha piszkos lábbelivel rálépünk. Az extra tárolóhelyhez mindig jól jön egy lecsukható pad, amelyre ráülve a cipőt is könnyebb felhúzni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php