7 tipp a tökéletes süteményhez

Hogy lehet az, hogy az anyukája sütijei mindig olyan tökéletesek voltak, Önnek pedig még egy zacskó instant süteményporból sem sikerül kekszet sütnie? Miben rejlik a titok? Van valamilyen varázsital, amiről Ön nem tud?

Higgye el, hogy Ön is képes rá, a topshop.hu  írásából most megtudjuk, hogyan:

Nincs semmiféle titok. A sütés nem megy mindenkinek azonnal, de bárki megtanulhatja. Habár nincsen benne semmi varázslat, van néhány olyan hiba, amellyel még a legegyszerűbb receptet is el lehet rontani.

A cél: elkerülni a buktatókat

Ha elkerüli az alább felsorolt gyakori hibákat, meglátja, legalább olyan finom (ha nem finomabb) süteményeket fog tudni készíteni, mint az anyukája!

1. Nem használ friss hozzávalókat

Valószínűleg ezt a hibát követik el a legtöbben. Vesznek egy nagy zsák lisztet, és azt használják egész évben, vagy előkotornak a szekrény mélyéről egy zacskó élesztőt, aztán csodálkoznak, ha a tészta nem emelkedik meg, és ahelyett, hogy könnyű és levegős lenne, nehéz és rágós marad.

Akkor vegye meg a hozzávalókat, amikor szüksége van rájuk. A száraz hozzávalók is meg tudnak öregedni, állottak lesznek, ezért nem adnak jó eredményt. A lisztnek, a szódabikarbónának, a sütőpornak és különösen az élesztőnek frissnek kell lennie ahhoz, hogy bármit is süt, az jól sikerüljön.

díszítés2

2. Nem tartja be pontosan a recept utasításait

Ha a receptben az áll, hogy két csészényi, akkor azt vegye komolyan – nem két púpozott csészényi és nem is két nagy maroknyi! A száraz hozzávalókat rendes mérőkanállal vagy mérőcsészével mérje ki, a folyékonyakat pedig folyadéknak való mérőedényben. Ne nyomja bele a lisztet a csészébe, csak kanalazza bele, majd egy kés élével simítsa el a tetejét. Semmilyen hozzávalót nem szabad kihagyni!

Vannak kihagyhatatlan hozzávalók. Minden süteménynek vannak olyan alapvető alkotórészei, amelyeknek bele kell kerülniük ahhoz, hogy megfelelően sikerüljenek. A brownie receptjéből kihagyhatja a diót például, ha nem szereti, de a tojást nem, mert anélkül nem lesz jó! Tojás nélkül a brownie lapos csokoládé tégla lesz!

3. Mással helyettesíti a hozzávalókat

Egyes hozzávalókat lehet helyettesíteni másokkal, de vigyázzon, hogy megbízható forrásból keresse ki a lehetőségeket, és próbálja ki őket, mielőtt hozzálátna ahhoz a mindennél fontosabb süteményhez, amelynek egy órán belül el kell készülnie!

Előbb tesztelje, aztán vesse be élesben!

Ha korábban már kipróbálta a helyettesítő anyagot és nem történt semmi baj, nyugodtan használja, de a legtöbb esetben jobb, ha ragaszkodik a receptben leírtakhoz. És ezzel eljutottunk a következő ponthoz…

4. A sütés megkezdése előtt nem olvassa végig a receptet

Kezdés előtt mindig ellenőrizze az összes hozzávalót és készítse is elő, majd olvassa végig a receptet. Előfordul, hogy már a felénél jár, amikor rájön, hogy nincs otthon tojás, az üzletek pedig zárva vannak. Nem éppen kellemes helyzet! Először mindig olvassa végig a receptet.

süti2

5. Ne gyúrja túl sokáig a tésztát

A legtöbb sütemény nagyon érzékeny. Észre fogja venni, hogy a legtöbb receptben ez áll: „Csak addig keverje, amíg a száraz hozzávalók nedvessé nem válnak.”, vagy valami hasonlót. Finoman keverje össze a dolgokat, ne vigye túlzásba. A pite tésztája esetén mindent nagyon hidegen kell tartani, és minél kevesebbet kell a tésztát gyúrni. Ha túl sokat gyúrja, rágós lesz.

6. Nem ismeri a sütőjét

Nincs két egyforma sütő. Van, amelyik egyenetlenül süt, és van olyan, amelyik melegebb vagy hidegebb a többinél. Tapasztalja ki, hogyan működik a sütője, és ennek megfelelően állítsa be a sütési időt és a hőmérsékletet. Van olyan sütő például, amelyik hátul sokkal erősebben süt, ezért félidőben meg kell fordítani a tepsit.

7. Figyeljen oda a hőmérsékletre!

Ne csak a sütő hőmérsékletére, hanem a hozzávalókéra is. A pite tésztánál mindennek hidegnek kell lennie. A tálat, az eszközöket és a hozzávalókat tegye először a hűtőbe és használjon jeges vizet.

Kekszet langyos hozzávalókból

A kekszek esetében éppen az ellenkezője igaz – a vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy hagyja kint a konyhapulton felmelegedni. Ne a mikrohullámú sütőben melegítse fel,mert akkor ropogós, palacsintaszerű süteményt kap, ami még véletlenül sem hasonlít a kekszre! A hőmérséklet esetében szigorúan kövesse az utasításokat.

Kövesse tanácsainkat, és vágjon bele bátran

A sütés valóban nem olyan nehéz, mint azt gondolná. Ha elkerüli ezeket a gyakori hibákat és gyakorol egy kicsit, hamarosan tortákat, pitéket, kekszeket, sőt akár felfújtakat is képes lesz készíteni!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.