6 tipp az otthon levegőjének javításához!

Úgy érezzük, nincs kellő frissesség, áporodott bent a szag? Számos módja van annak, hogy jobbá tegyük az otthon levegőjét, a legszembetűnőbbeken túl is.

Trükkök az otthon levegőjének javításához

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor hazaérve sem tudunk igazán fellélegezni – az otthon levegőjének minősége igen fontos, hiszen rengeteg időt töltünk ebben a környezetben. Ha úgy érezzük, frissebb is lehetne, tegyünk meg mindent a javításáért.

tiszta-levego

1.Szellőztessünk gyakran: a légszennyezettséget, amely számos módon megtalálható az otthon levegőjében, oldja a friss, tiszta levegő. Hogy a legjobb eredményt érjük el, minden nap negyed óráig szellőztessünk, azokban az időszakokban, amikor a levegő viszonylag száraz. Ha magas a pollenkoncentráció, tartsuk zárva az ablakokat, kerüljük az allergének bejutását. Ne engedjük a nedves levegőt otthonunkba, mert növeljük a penészedés esélyét.

2.Több menetben porszívózzunk: annak érdekében, hogy tisztább legyen otthonunk levegője, a portól is meg kell szabadulnunk. A piszkos területeket több mint egyszer kell felporszívózni, így alaposabbak leszünk és jelentősen javítjuk a levegő minőségét. Hogy megelőzzük a kopást, inkább a középpontból haladjunk a szőnyegek széle felé. Mindig ürítsük ki időben a porszívó tartályát!

porszivo

3.Használjuk a fürdőszobai ventillátort: a penész köhögést, náthás tüneteket okozhat, ha nem figyelnek fel rá időben. Kialakulását megelőzhetjük, ha gyakran járatjuk a fürdőszobai ventillátorokat. Ha a lapátok forognak, kinyomják a levegőt és csökken a penészedés kockázata.

4.Tisztítsuk a szűrőket: az otthon levegőjének minőségéért sokat tehetünk, ha gondosan tisztítjuk a szűrőket – ha ugyanis koszosak, eltömődnek, s nem működnek hatékonyan. A légkondícionálókat érdemes minden évszakban ellenőriztetni.

5.Használjuk ritkábban a kandallót: akinek van ilyen a házában, az felkészülhet rá, hogy az égő fa ártalmas méreganyagokat bocsát ki, mely súlyos légzési problémákat okozhat. Bizonyos fatípusok égetése esetén a gyermekeknél és az időseknél különösen komoly gond alakulhat ki, tüdő- vagy szívbetegség.

kandallo

6.Kerüljük az illékony szerves vegyületeket: a kereskedelemben kapható falfestékek jó része tartalmaz mérgező vegyi anyagokat, ezek az illékony szerves vegyületek (VOC). Az otthon jó levegőjének megőrzése érdekében tartsuk a festéket megfelelően szellőző területen, de mindenekelőtt szerezzünk be inkább olyan festéket, amelyik alacsony VOC-tartalmú vagy egyáltalán nem tartalmaz ilyesmit.

Az otthon levegőjének tisztán tartása nem bonyolult folyamat, csak be kell tartani néhány szabályt. Amennyiben kérdéseink vannak a ház vagy lakás levegőjének minőségével, a gáz- vagy egyéb káros anyagok kibocsátásának szintjét illetően, forduljunk szakemberhez, ellenőriztessük a levegő minőségét.

Ha asztmával vagy allergiával küzdünk, használjuk ezeket a technikákat a levegő minőségének javításáért.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php