6 tipp a környezettudatos vásárláshoz

Hazánkban évente fejenként 400 kg hulladék keletkezik, melynek jelentős részét bevásárlásaink alkalmával visszük haza. Vásárlásaink 40%-a nem előre tervezett, sok esetben felesleges.

Pünkösd hétvégéjén, az OKTF NHI – Zöld Lista néven indította el felhívását, melynek keretében pénteken és szombaton az ország 26 TESCO áruházában minden vásárló megtudhatta, mit is jelent a környezettudatos bevásárlás!

A kampány arcaként szombaton Till Attila is ellátogatott az egyik áruházba, ahol hasznos tanácsokkal segítette a vásárlókat, hogy ők ism egismerjék akörnyezettudatosság fontosságát.

6 tipp a környezettudatos vásárláshoz

  1. Listát készítve, bevásárló kocsit tolva nem kerül felesleg otthonra

 Az előre elkészített bevásárló lista nagy segítség lehet, hiszen segítségével hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb lehet a bevásárlás.

  1. A szennyező műanyag szatyrokon túl a környezetbarát táska az úr

Kinek ne állna otthon halmokban a sok nejlonzacskó? Ezek azonban nem csak környezetszennyezőek, de nem is olyan tartósak, mint egy bevásárlókosár vagy bevásárlótáska.

  1. A kevesebb néha nem több, hiszen a nagykiszereléssel hulladékot, időt és pénzt takarítasz meg

Nagyobb kiszerelésű termék vásárlása esetén nemcsak pénz lehet spórolni, hanem a hulladék mennyiségét is. Méreténél fogva tartósabb, hosszabb ideig elegendő, így nem kell minden bevásárlás alkalmával újra és újra megvenni.

szemét

  1. Válaszd az egyszerűen különlegest: ne vigyél haza rengeteg felesleget.

Keressük a polcokon a kevésbé csomagolt árukat, utántöltőket, így kevesebb hulladék kerül a háztartásunkba.

  1. Ha fontos az egészséged, válaszd a hazai, friss idényterméket!

A helyi áruk választásával jelentősen csökkenthető a szállítás okozta környezetterhelés, valamint a magyar termelők munkáját is támogathatjuk.

  1. Készülj a nagy dobásra, szelektáld a hulladékot újrahasznosulásra!

A legtöbb áruházban a különböző csomagolási hulladékokon kívül (üveg, papír, fém, műanyag) a használhatatlanná vált világítótesteket, izzókat és elektronikai készülékeket is átadhatod hasznosításra. Kösd össze a vásárlást a szelektív gyűjtéssel és indulj teli kosárral vásárolni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Olivia Robinson

    Jó cikk, igyekszem mindig betartani a fentebb leírtakat.
    Az első ponthoz: mindig van egy alap listám és ahhoz írok még szükséges alapanyagokat. Ami még segít a spórolásban, az az online akciós újságot átnézése vásárlás előtt. Az appot is rátöltöttem a telefonomra a https://www.kimbino.hu -ról és szuperül működik.