6 módszer a krónikus hátfájdalom ellen

A hátfájdalom ellen léteznek hatékony módszerek. Ha három hónapnál hosszabb ideig áll fenn a probléma, már krónikusnak nevezhetjük, és ez komoly frusztrációt okozhat az érintettnek.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint különösen nehéz megbirkózni ezzel az állapottal, ha nem ismert az oka, éppen ezért minden kezelést egy alapos kivizsgálásnak kell megelőznie.

porckorongserv

Foto:123rf.com

Gyakori okok

A krónikus hátfájdalomnak lehetnek egyértelmű kiinduló okai, mint például egy sérülés. Bizonyos értelemben kor-függő is a baj, tehát idősebb embereknél gyakoribb a probléma. Ezen felül vannak igen gyakori betegségek, amelyek tartós fájdalmat eredményezhetnek.

  • Porckopás, amelynek következtében elvékonyodnak a porcok a gerincben.
  • Gerinccsatorna szűkület, amely a gerinc bármely szegmensében előfordulhat.
  • Porckorong probléma, mint például sérv vagy kiboltosulás.
  • Myofasciális fájdalom, ami izomfájdalmat és – gyengeséget eredményez.
  • A hátfájdalomnál ugyanakkor a lúdtalp, a csípő, a térd elváltozások mellett gondolnunk kell a vese, a prosztata, a húgyhólyag problémáinak, és a nőgyógyászati okok, valamint a béltraktus betegségeinek kizárására is.

Sok esetben nem olyan egyszerű felmutatni egy konkrét okot, ami a krónikus fájdalmat okozza. A szakemberek sokáig abból indultak ki, hogy minden fájdalomnak kell lennie egy körülhatárolt okának, egy betegségnek vagy sérülésnek. Ha pedig ilyen konkrétumot nem találtak, hajlamosak voltak kijelenteni, hogy a krónikus hátfájdalom vagy krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) csakis a páciens képzeteiben létezik, tehát az bevett módszerekkel nem kezelhető. Szerencsére az utóbbi években egyre több újfajta megközelítés jelent meg a KFSZ kezelésében is, valamint egyre több faktort azonosítanak be, amelyek befolyásolják a betegség megjelenését, fennmaradását. Ugyanakkor első lépésként mindenképpen egy nagyon alapos kivizsgálást kell elvégezni és az eredmények tükrében lehet a kezelésről dönteni, amelynek egyáltalán nem kell feltétlenül műtétnek lenni.

Foto:pixabay.com

6 módszer hátfájdalom ellen – a műtéten kívül

Gyógytorna, mozgásterápia

Fontos, hogy a hátfájdalomtól szenvedő páciensek ne meneküljenek inaktivitásba, hanem igyekezzenek megtalálni a hozzájuk leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez lehet például jóga, Pilates, gerinctréning, kinesis, Body Art, callanetics, gerinctréning, tánc, lovaglás, úszás. De mindenekelőtt a személyre szabott, szegment stabilizáló gyógytornát ajánlatos elkezdeni, hiszen ez erősítheti meg a gerinc menti izmokat annyira, hogy a további mozgásformák is biztonsággal végezhetők legyenek. Sőt, az automatikusnak hitt mozdulatok – mint lehajlás, emelés – hátfájdalmak esetén újratanulandók a gyógytornász segítségével.

Lelki segítség

A krónikus hátfájdalom nem csak testi, de lelki panaszokkal is jár, hiszen az állandó frusztráció és a tehetetlenség érzése akár depresszióhoz is vezethet. Ha a páciens úgy érzi, efelé halad, mindenképpen forduljon pszichiáterhez, pszichológushoz vagy más lelki segítőhöz, tanulja meg a meditációt, a relaxációt vagy más módszert, aminek segítségével a fájdalomról máshová tudja terelni a fókuszát.

hátfájdalom

Foto:123rf.com

Étrend

Túlsúly esetén az elsődleges cél, hogy próbáljuk leadni a felesleges kilókat, amelyek plusz nyomást helyeznek a gerincre. Érdemes a teljes értékű táplálkozást előtérbe helyezni, és minél inkább visszaszorítani a transzzsírokat, feldolgozott élelmiszereket és a finomított cukrot. Ezek is segíthetnek a hátfájdalom ellen.

Életmódelemek megváltoztatása

Amikor krónikus hátfájdalommal kell élnie valakinek, fontos, hogy elfogadja a határait és bizonyos szintig adaptálódjon, figyelje a teste jelzéseit. Ha fűnyírás közben erősödik a fájdalom, hagyja abba és pihenjen le, végezzen nyújtógyakorlatokat, ha az szokott segíteni. Kevesen látják be az összefüggéseket, de a dohányzásról való lemondás is fontos, hiszen a nikotin, és más, a cigarettában lévő anyagok bizonyítottan erősítik a fájdalmat, rontják a szervek tápanyagellátását és lassítják a gyógyulást.

Gerincsérv –a mozgás, akár a műtétet is kiváltja

Injekciós kezelések hátfájdalom ellen

Arnold doktortól tudható, hogy a helyi gyulladáscsökkentő injekció gyakran használt eljárás hátfájdalom esetén, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid nevű hatóanyag ugyanis az ízületi résbe fecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Természetes hatóanyagú kezelésként szóba jöhet az orvosi kollagén terápia, amellyel elérhető a gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

Akupunktúra

  • Az igen gyakori, mozgásszerveket érintő fájdalmak kezelése sokszor nehéz feladat, különösen, ha erős fájdalomról, esetleg krónikus fájdalom szindrómáról van szó– ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – Ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk, amikor fájdalomcsillapító módszert keresünk. Az akupunktúra éppen azért lehet hatékony eszköz a kezünkben, mert remekül illeszkedik az integratív gyógyítás eszköztárába. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus és igen hatékony eljárások – mint például az orvosi kollagén-injekció, a lökéshullám kezelés, illetve a szakember irányításával végzett rendszeres, funkcionális gyógytorna – kiegészítőjeként is működik, de adott esetben önálló módszerként is megállhatja a helyét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.