5+1 konyhai tipp az influenza megelőzésére

Nyakunkon az influenzaszezon. A megelőzés érdekében jó tudnunk, hogy ha egészségesebben étkezünk, akkor immunrendszerünk is nagyobb eséllyel véd meg a betegségtől.

Influenzamegelőző étkezési tanácsait Borda Attila, a Spirit Hotel mesterszakács osztja meg velünk, akinek a számára napi kihívás, hogy ételei ne csak finomak, de egészségesek is legyenek.

A szakemberek úgy gondolják, hogy az egyik legjobb védekezés a védőoltás, emellett azonban immunrendszerünket a táplálkozással és a pihenéssel is tudjuk erősíteni.

főzés

1. Ne főzzük túl az ételeket!

Minél kevesebb hőhatásnak tesszük ki az alapanyagokat, annál többet tartanak meg értékes komponenseikből. A friss húst és halat csak rövid ideig süssük, pároljuk, és kerüljük a zöldségfélék fölösleges áztatását is.

2. Nyers zöldség és gyümölcs minden mennyiségben!

A legtöbb vitamint akkor juttatjuk a szervezetünkbe, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget, gyümölcsöt. Nem kell lemondanunk a változatosságról sem, hiszen például a különbözőképpen elkészíthető salátákból akkora a választék, hogy szinte minden téli napra juthat egy-egy fajtából.

3. Szükség esetén tároljuk az ételeket hidegen vagy mélyhűtve!

Ha szükséges, mind az alapanyagokat, mind a készételt tároljuk hidegen, hosszabb tároláskor mélyhűtve. Így azonos mennyiségű élelmiszerből akár 50 százalékkal több vitaminhoz, ásványi anyaghoz is juthatunk. Érdekesség például, hogy az előfőzés nélkül, mínusz 18°C-on mélyhűtött gyümölcsök C-vitamin tartalma még féléves tárolás után is kevesebb mint 10 százalékkal csökken

4. Télen is használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket!

„Ilyenkor kerülnek előtérbe a savanyú káposztás ételek, a sütőtökös levesek és köretek, valamint a kerekrépás téli étkek” – árulja el Borda Attila, aki két éve a rangos nemzetközi erfurti szakácsolimpiáról bronzéremmel tért haza. Ezek az alapanyagok sok más mellett jócskán bővelkednek C-vitaminban és rostokban is. A savanyú káposzta és a sütőtök jótékony hatásait már régóta ismerjük, azt viszont talán kevesen tudják, hogy a kevésbé ismert kerekrépa A-, B1- és B2-vitaminban, valamint kálciumban és foszforban is gazdag.

5. Igyunk minél több gyógyteát!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-3 liter) nemcsak nyáron fontos, hiszen átlagosan több mint 2 liter folyadék távozik naponta a szervezetünkből a légzés, kiválasztás, emésztés és verejtékezés során. Ha ezt természetes gyógyteákkal is pótoljuk, sokat tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért. A leghatékonyabb immunerősítő teák közé tartozik a csipkebogyó-, a kamilla-, a gyömbér-, a borsmenta-, a kasvirág- és a hársfatea. Ezek a főzetek a meghűlést is hatékonyan gyógyítják, ráadásul még finomak is!

+1 Pihenjünk, relaxáljunk minél többet!

A téli hónapok közepére fogyóban vannak a szervezetünk tartalékai, érezhetően kezdünk kimerülni. Ilyenkor a legjobb, ha néhány napra „kivonjuk magunkat a forgalomból”, hogy teljesen feltöltődhessünk. Utazzunk el egy wellness-hétvégére, vagy vegyünk ki pár nap szabadságot és pihenjünk otthon.

Ezek a napok arra is alkalmasak, hogy végre megtartsuk a régóta tervezett méregtelenítő kúránkat. A szervezetünkben évente mintegy 4 kilogramm felesleges anyag halmozódik fel, amitől a leghatékonyabban egy intenzív léböjtkúrával szabadulhatunk meg.

Tökéletes választás lehet a Buchinger és Lützner féle léböjtkúra, melynek lényege, hogy 10 napra elbúcsúzunk a szilárd tápláléktól, a létfontosságú tápanyagokat pedig alacsony kalóriatartalmú levekkel pótoljuk, amelyek az éhségérzet enyhítésében is segítenek.

A professzionálisan felépített léböjtkúra során a szervezet megtisztul, kiegyensúlyozottabb lesz az anyagcsere, erősebb az immunrendszer és javulnak a szervezet regenerációs folyamatai is. A kúra sikerességét orvos és naturmedicina asszisztens állandó jelenléte, támogatása, valamint a terápiás szakemberek által nyújtott konzultációs lehetőségek is biztosítják.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.