5 tipp a zöld konyhához!

Azt mondod, neked fontos a környezetvédelem, és szeretnél minél „zöldebben” élni? Remek, de vajon mindenütt meg is tudod valósítani? A konyhában is? Íme a zöld konyha kellékei!

Tippek és ötletek a környezetbarát  zöld konyhához

Szépen hangzik, amikor elhatározod, hogy mostantól környezettudatosan fogsz élni, és egy csomó dolgot hallasz is erről úton-útfélen, ám mindig akadnak olyan területek az életben, ahol több akadályba ütközöl, mint amire számítottál.

fold7

Az egyik ilyen hely a konyha, ahol nemcsak az számít, milyen egészséges ételt teszel az asztalra, hanem az is, mivel mosogatsz, milyen eszközöket használsz.

Energiatakarékos eszközök a zöld konyhában:

Melyek hát azok az eszközök, amelyek nélkül ugyanúgy túl lehet élni a mindennapokat, mégsem terheled feleslegesen a környezetet?

1. Kávédaráló

Érthető, ha egyszerűbb reggelente megnyomni a gombot, hogy frissen őrölt kávéból főzd le a napi feketédet, de ugyanezt megteheted hagyományos kézitekerős darálóval is, és közben még a formás karizmokért is tettél valamit – pedig még fel se ébredtél igazán. Na persze az igazán egészséges az lenne, ha a kávét lecserélnéd teára, akkor csak a vizet kell megmelegíteni és nincs extra teendő!

citromos tea2

2. Konzervnyitó

Te is elektromos kütyüvel nyitod ki a májkrémet? Egy jó minőségű kézi konzervnyitó kevesebb áramot fogyaszt, szinte másodpercekben mérhető a különbség, ameddig tart a nyitás, ráadásul gondolj bele: mennyivel egyszerűbb a kézi nyitót elmosni!

3. Elektromos szeletelő

A kenyérvágó gép mára már teljesen megszokott tartozéka lett a konyháknak, holott még anyáink is jórészt kézzel vágták a kenyeret, és a felvágottat is sokszor szeleteljük áram hajtotta géppel. Pedig csak egy jól megválasztott pengéjű kés, meg egy fenőacél kell, hogy olcsón és gyorsan vághassunk mindenfélét.

4. Gyümölcscentrifuga

A kézi csavarás valóban kicsit több erőt igényel, de ha csak 1-2 narancs levét szeretnéd meginni, felesleges beindítani egy hatalmas gépet, nem beszélve itt is a másodlagos energiaigényről, akár kézzel mosogatsz, akár a víztakarékos gép megoldást választod. Persze ha zöldséglevekről van szó, akkor nyugodtan vedd elő a centrifugát, nem várjuk el mi se, hogy kézzel csavard ki a répát és a nyers céklát.

5. Elektromos turmix

Néhány alapanyagot az elektromos turmixszal egyformán jól lehet felkeverni akkor is, ha kézi változattal dolgozol, például a tejszínt vagy a tojásfehérjét akár habverővel, akár kézi tekerővel felhabosíthatod. Meglátod, egy élmény lesz felfedezni újra ezeket a csendes eszközöket, és hamar hozzájuk lehet szokni. Beszéld rá barátnőidet is!

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.