5. munkanapjukon mentettek életet az önkéntesek

Sikeres újraélesztés a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat ötödik munkanapján. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei Balatonmáriafürdőn élesztettek újra ma délután egy 25 éves férfit.

A fiatal külföldi férfi nem tudott úszni, elaludt a matracán, amivel belefordult a vízbe és elmerült. Egy strandoló húzta ki a partra és kezdte meg az újraélesztést, majd a strandon szolgálatot teljesítő vöröskeresztes önkéntesekkel közösen folytatták a mellkas kompressziót a mentők kiérkezéséig. A helyszínre mentőautó és mentőhelikopter is érkezett. A mentők stabilizálták a beteg állapotát és a kaposvári kórházba szállították.

Idén július 1-jén indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatán (BESZ) a Magyar Vöröskereszt 12 Balaton-parti település 18 strandján. A szolgálatban részvevő, közel 300 fiatal önkéntes a tóban és a vízparton szerzett sérüléseket látja el augusztus 20-ig. A szolgálat 10 éves fennállása alatt ez az ötödik eset, hogy sikeres újraélesztést hajtottak végre a balatoni szolgálat önkénesei. Balatonmáriafürdő- hajóállomás szabadstrandon idén először vannak kint a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtói.

újraélesztés

A Magyar Vöröskereszt kiemelt balatoni éttermekkel és borászatokkal összefogásban megvalósuló népszerűsítő kampánya is az időben elkezdett újraélesztés fontosságára fókuszál. A 33 vendéglátóhelyen kihelyezett étlapokon az újraélesztéssel kapcsolatos alapismereteiken kívül a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalára is felhívják a figyelmet. A szám hívásával a szolgálat munkáját segíthetik a telefonálók vagy SMS-küldők. A befolyt összegből egyebek mellett azoknak a strandoknak a számát szeretné bővíteni a humanitárius szervezet, ahol elsősegélynyújtóival jelen van.

A csatlakozott éttermek és borászatok listája megtekinthető a www.nekunkabalaton.hu oldalon.

Forrás: https://napidoktor.hu/index