5 módszer szemhéjplasztika helyett

A szemhéj lelógó, megereszkedett bőre nem csak fáradtabbnak, de idősebbnek is mutatja az arcot. Sutka Beáta, az Oxygen Medical specialistája szerint szemhéjplasztika nélkül is lehet javítani ezen a komoly kozmetikai problémán.

Miért ereszkedik meg a szemhéj bőre?

Az esetek nagy részében nem születünk megereszkedett, lógó szemhéjjal, a jelenség mindössze annak „köszönhető”, hogy idővel a bőr elveszti tartását és rugalmasságát, csökken a kollagén termelődés. Ugyanakkor mindkét nem képviselői közt akadnak, akik keleties, takart szemhéjjal rendelkeznek, gondoljunk csak Renée Zellwegerre. A duzzadt szemhéj azonban átmeneti jelenség is lehet, ami a túl kevés folyadék- vagy túlzott só-fogyasztás, illetve a kialvatlanság miatt alakul ki. Ilyen tünetet okozhat még például a pajzsmirigy működésének zavara is. Bizonyos idegrendszert érintő betegségek miatt is csökkenhet a szemhéj izmainak tartása, így a szem álmosnak, az arc nyúzottnak tűnhet.
A lógó, petyhüdt szemhéj azonban – a puffadással ellentétben – tartós szépséghiba, ami még a sminkelést is nehézkessé teszi, hiszen a szemet nagyobbnak mutató színeket, vonalakat elfedi a megereszkedett bőr.

Nem csak a szemhéjplasztika segíthet a problémán

  • Tojásfehérje
    A megtisztított, sminkmentes szemhéjra fektessünk egy tojásfehérjébe mártott vattát (amelynek nem szabad csöpögnie), és várjuk meg, amíg teljesen megszárad.
  • Kamillatea filter
    A kamillatea gyulladáscsökkentő faktorokat tartalmaz (igaz, az érzékenyeknél szárító hatást is kifejt), így a szemet is nyugtatja, frissíti. A hatékonyság érdekében a rövid ideig beáztatott filtert tegyük rövid ideig a hűtőbe és igazán hidegen fektessük a szemhéjra 20 percig.

szemránc

  • Aloe vera
    Természetes hatóanyagokkal is revitalizálhatjuk a szemet. Mindössze 4 teáskanál joghurtot, ugyanennyi aloe vera gélt, 2 teáskanál zablisztet és 5 szelet hámozott, reszelt uborkát kell összekeverni és a pakolást 20 percig a szemhéjon hagyni, majd hideg vízzel lemosni. Ha nem szeretnénk pepecselni, az uborkaszelet önmagában is remekül hidratál.
  • Hideg hatás
    Egy jégkocka vagy egy hűtőben tartott evőkanál sokkoló hidegsége rövid távon összehúzza a bőrt és frissíti a fáradt szemet. Alkalmi megoldásként remekül beválhat.
  • Tartós megoldás
    “A jelentősen megereszkedett, túl sok bőrrel fedett szemhéj látványos megoldása lehet a szemhéjplasztika, amely során eltávolítják a bőrfelesleget. Nem minden esetben van azonban szükség ilyen komoly, vágással járó beavatkozásra és sokan szeretnék is elkerülni a túl mesterkélt hatásokat” – ismerteti Sutka Beáta. – “A speciális, mélyreható ultrahangos kezelés jelenleg ez az egyetlen valóban hosszú távú megoldást ígérő esztétikai kezelés, amivel látványosan emelhető a szemöldök és a szemhéj. Az eljárás igazi „lunch time” beavatkozás, amely után nyugodtan folytatható a napi tevékenység. A kezelést követően azonnal érzékelhető a szemhéj tömörsége, “emelkedése”, a végleges eredmény azonban a kollagén rekonstrukció miatt 2-3 hónap alatt alakul ki.”

Forrás: Oxygen Medical