5 erős, de hasznos fűszer!

Vajon lehet a úgy főzni, hogy az felrázzon? Adj fantasztikus ízeket ételeidnek és étkezz egészségesen! Körülnéztünk a séfek fűszerkeverékei között.

Már csak annyi a dolgod, hogy kiválasztod kedvenc fűszered és egészségesen készíted el!

Garam Masala

Ez a pikáns és illatos indiai ételízesítő, melynek szó szerinti jelentése csípős keverék, erős és egy csipetnyit édes ízzel bolondítja meg fogásaidat. Fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág különböző keverési variációiból készül.

Így lesz egészséges
Komplex ízzel járul hozzá ételünkhöz, ezért visszavehetünk a sóhasználatból.

Még ma próbáld ki! Kiválóan illik az indiai fogásokhoz, azonban kipróbálhatod halhoz, disznóhoz, csirkéhez, bárányhoz, zöldségekhez, levesekhez és burgonyához is egyaránt.

Füstölt pirospaprika

Ennek a fűszernek jellegzetesen csípős, füstös és gazdag ízvilága van. Különböző étkezési és/vagy chili paprikákból készítik el pörköléssel majd őrléssel.

Így lesz egészséges
Ha csípősen eszed, nagyon jól teszed! A paprika ízét a capsaitin tartalma adja meg, mely ugyanakkor egy antioxidáns, amely megvédi sejtjeinket a károsodástól.

Próbáld ki még ma! Ez a fűszernövény komplex, füstölt, erőteljes ízt kölcsönöz kiadós leveseinkhez, pörköltekhez, rizs ételekhez, paradicsomszószokhoz és szószokhoz. Emellett kiváló alapanyaga lehet pácoknak, valamint fűszerkeverékeknek.

Allspice fűszerkeverék

Ez egy karakteres, édes és illatos fűszernövényekből álló keverék Közép-Amerikából. Íze akár a szegfűszeg, a fahéj és szerecsendió elegye.

Amiért egészséges
Jelenleg is kutatják azt, hogy egyes összetevői hogyan segíthetnek a rák leküzdésében.

Feltétlen próbáld ki! Nélkülözhetetlen összetevője a karibi rántásnak, de feldobhatjuk vele a curry-t valamint a chilinket is. Ízletessé válik tőle desszertünk is, tehetjük süteménybe és pudingba is egyaránt.

Zellermag

Kissé keserű fűszer, a zeller koncentráltabb formában.

Amiért egészséges
Kálciumban és vasban gazdag, kitűnően ízesíti az alacsony nátriumtartalmú fogásokat, így nem kell annyira sózni.

Még ma feltétlenül próbáld ki! Locsoljunk belőle sütés előtt a steak-re, valamint hozzáadhatjuk levesekhez, pörköltekhez, fasírthoz, hamburgerhez, különböző pácokhoz.

Koriander

Gyógynövénymagok keveréke teszi ki, enyhe, pirított, kissé citromos ízű.

Amiért egészséges
Kutatók vizsgálják segíthet-e csökkenteni a koleszterinszintet.

Használj őrölt koriandert levesekhez, pörköltekhez, húsokhoz, süteményekhez és egyéb sült finomságokhoz!

A zúzott koriandermagok megízesíthetik hamburgerünket, pácainkat és önteteinket egyaránt. Hagyj meg néhány magot egészben a fűszerdarálóban, hogy bármikor felhasználhasd őket!.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.