5 egyszerű tipp az egészséges étkezéshez

Könnyen megoldhatjuk, hogy jobban táplálkozzunk!

Az egészséges étkezéshez nem kell sok dolog. Talán furcsán hangzik, de inkább szervezés kérdése az egész. Lássunk néhány konyhai tippet, amellyel elérhetjük, hogy mindig a megfelelő táplálékot vegyük magunkhoz!

Sokan gondolják, hogy az egészséges étkezéshez számos dolog kell, s nehezen veszik rá magukat a változtatásra.  Pedig a valóságban néhány egyszerű lépés is elég hozzá, hogy jól táplálkozzunk.

A titok az, hogyan rendezkedünk be a konyhában: mit és miként teszünk a hűtőszekrénybe, hogyan készítjük el és tároljuk az ételeket. Lássuk az 5 legjobb tippet az egészséges étkezés érdekében!

1.A gyümölcsök legyenek szem előtt

Nassolási szokásainkat nagymértékben módosíthatja, ha elöl hagyjuk a gyümölcsöt, zöldséget és az egészséges gabonát. Amennyiben látható és könnyen elérhető helyen vannak, jóval esélyesebb, hogy azokra járunk rá, ha megéhezünk.

Azokat az élelmiszereket viszont, melyekről legszívesebben leszoknánk, a hűtőszekrény fiókjaiba rakjuk. Jó tipp az is, ha az egészséges falatokat átlátszó tárolóedényekben, zacskókban tartjuk, akár előkészítve, tehát megmosva és felvagdosva – így egyszerűen be kell nyúlnunk értük a hűtőbe és kész. Van ennek még egy nagy előnye azon túl, hogy megvalósul az egészséges étkezés: sosem hagyjuk megromlani a zöldségeket, gyümölcsöket.

Plusz tipp: a hidratálás is nagyon fontos, ezért a vizet is tartsuk mindig elérhető helyen.

2.Készítsük el előre a nassolnivalókat

Érdemes már megvásárlás után megmosva és esetleg fel is szelve tárolni a gyümölcsöt, zöldséget. Ilyen az emberi természet: egy ananászt egészben kevesebb valószínűséggel kívánunk meg, mint ha kis darabokra vágva rakjuk be a hűtőbe.

A zöldségek, gyümölcsök előkészítését elvégezhetjük hétvégén, így egész hétre lesz finom ropogtatnivalónk, mely az egészséges étkezés része.

3.Válasszuk a hűtőszekrényt régiókra (és tisztítsuk is meg!)

Nagymértékben hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz, ha a hűtőben ésszerűen pakolunk: sokan azokat az élelmiszereket rakják a polcokra, amelyek előrecsomagolt vagy dobozolt feldolgozott ételek. A zöldségeket pedig a fiókba teszik.

Ha jobban szervezzük, mi hol legyen a hűtőben, nemcsak a szennyezést kerüljük el, hanem helyesebben is étkezünk majd. Érdemes a gyermekek számára is kialakítani egy helyet a hűtőszekrényben, ahol számukra tároljuk az egészséges nassolnivalókat!

Fontos még, hogy a hűtőszekrényt rendszeresen takarítsuk ki. Nem sok embernek van kedve benne rendezkedni, ha koszos hűtővel szembesül. Takarítsuk ki alaposan és tegyük hívogatóvá!

4.Újítsuk fel egy kicsit az étkészletet

Olykor a vidám átalakítás, felfrissítés is sokban hozzájárul ahhoz, hogy kedvünk legyen az egészséges étkezéshez. Sokkal szívesebben készítünk ételeket kellemes megjelenésű étkészletre s nagyobb örömmel használunk praktikus, nekünk tetsző eszközöket.

Egy szép tányér, csésze és tál is feldobja az étkezést a finom ízek mellett! Érdemes ezekben tárolni a maradék élelmiszereket is – így biztosan nem feledkezünk meg róluk.

5.Ne legyünk túl szigorúak magunkhoz

Az egészséges étkezés része, hogy néha azért megengedünk magunknak egy kis kilengést. Ha olykor vágyunk egy kis sós vagy édes finomságra, együnk belőle! Reálisabb egyensúlyt teremtünk azzal, ha időről-időre belekóstolunk ezekbe, mint ha teljesen letiltjuk magunkat róluk. Ezzel ugyanis nem lesz jobb a közérzetünk. Fontos azonban, hogy lehetőség szerint minőségi desszertet fogyasszunk – például olyasmit, amiben étcsokoládé és méz van.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.