5 bevált tipp PMS ellen

A premenstruációs szindróma nem női hiszti, hanem valóban kellemetlen, fájdalmas állapot; a PMS tünetei kezelhetők.

A PMS kínzó tünetekkel járhat

A nők megdöbbentően nagy része, közel 85 százaléka tapasztalja a premenstruációs szindróma tüneteit élete során. Bizonyos tényezők hajlamosítanak is erre a havonta visszatérő problémára:

  • 20-40 év közti életkor,
  • a családban jelenlévő depresszióra való hajlam,
  • a szülés után jelentkező gyermekágyi depresszió vagy más hangulatzavar.

A PMS okai nem teljesen tisztázottak, nyilván a változó hormonális állapotban és a kémiai változásokban keresendő a kulcs. Ugyanakkor bizonyos vitaminok hiánya és egyes életmódbeli tényezők is fokozhatják a panaszokat. A PMS tünetei ugyanis egészen komolyak is lehetnek. Legjellemzőbben az idegesség, a lehangoltság, az alvászavar, a mellfeszülés, a fokozott cukoréhség, a puffadás és a kifejezett hangulatingadozások zavarják a nőket” – hangsúlyozza dr. Demjén László szülész-nőgyógyász. 

Tény, hogy léteznek olyan gyógyszerek, amelyek (akár az ovuláció elnyomásával, akár az ösztrogén és progeszteron termelés csökkentésével) segíthetnek a kínzó tüneteken, de az érintetteknek érdemes az életmódjukon is változtatniuk. A megfelelő megoldást azonban mindenképpen a betegnek és a nőgyógyásznak közösen kell megtalálnia.

5 életmód tipp PMS ellen

  • Fizikai aktivitás

– Már napi 30 perc kardiomozgás sokat segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában, a PMS tüneteinek csökkentésében.

  • Étkezés

– Érdemes csökkenteni vagy elhagyni a koffein- és az alkoholfogyasztást.

– Ajánlatos kerülni a feldolgozott élelmiszereket, a fehérlisztet és a cukrot. Ugyanakkor növelni kell a rostbevitelt zöldségből, gyümölcsből, diófélékből, teljes kiőrlésű gabonákból. Az omega-3 zsírsav is segíthet, forrásai főként a tengeri halak és a lenmag.

– Ideális a háromóránkénti étkezés, de lefekvés előtt három órával már nem ajánlott enni.

  • Táplálék kiegészítők

A PMS tünetei enyhíthetők a ligetszépe olajjal, a magnézium-citráttal, a kalcium-citráttal, a B6 vitaminnal, és az omega 3 zsírsavval.

  • Dohányzás abbahagyása

Minél idősebb egy hölgy, és minél inkább jellemző a családban a PMS, annál valószínűbb, hogy a dohányzás súlyosbítja a panaszokat.

  • Stresszoldás

Fontos lenne megtalálni az érintetteknek a számukra megfelelő stresszoldási módszer, legyen az meditáció, jóga, masszázs, alternatív módszerek vagy akár csak a nagy séták.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.