4 rossz szokás, ami a karrierünkbe kerülhet

Azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja karrierünket a munkahelyi rossz illetve jó szokásaink, viselkedésünk. Még a legjobb munkaerőt is hátráltathatja néhány rossz beidegződés, elértéktelenítve őt a főnök szemében.

A jó szokások különböztetik meg a nagyszerű munkavállalókat a jóktól, ilyen például az öltözködés, vagy a tömör levelek megírásának képessége.

Természetesen a rossz szokásoknak is van hatásuk, de a dolgozók gyakran nem tudnak saját hiányosságaikról vagy hogy ezeken miként változtassanak – állítja David Maxfield, bestseller szerző és munkahelyi szakértő a cnbc.com egyik cikkében.

A pszichológus szerint ez a négy szokás még a legjobban dolgozó vagy jó szándékú munkavállalót is hátráltathatja:

1. Egyszerűsítés a munkavégzésben, vagy határidőre el nem készült munka

Miként a tanárok meg tudják mondani, ha egy diák beszél az órán, úgy a főnökök is észreveszik, ha egy munkavállaló leegyszerűsíti a munkavégzést, amit gyakran a minőség rovására tesz. Még ha nem is azonnal észlelik, végül úgy is kiderül, hogy csupán átlagos az elkészült munka.

irodai munka

2. Ha nem sikerül megvalósítani a főnök ötletét

Sokan csupán bólogatnak és egyet értenek főnökük egy-egy ötletével, de nem sikerül azt megvalósítaniuk. Ez frusztrálja a főnököt és a munkavállaló szervezetlennek vagy megbízhatatlannak tűnhet a vezető szemében.

3. Negatív hozzáállás

A kutatások szerint az érzelmek „fertőzőek”. A felettes biztos kiszúrja a beosztott rossz hozzáállását.

“A többiekkel szembeni túlzott kritika”, valamint „hátrányok keresése az előnyök helyett” két olyan szokás, amely miatt a főnökünk kevesebbet gondolhat rólunk.

4. A hibák megismétlése vagy nem vállalt felelősség

Mindenki hibázik, de az igazán erős egyéniségek vállalják hibáikat, és elkerülik azok megismétlését.

Maxfield szerint ezek a hibák általánosak, és a munkavállalók nagy része észre sem veszi, hogy folyamatosan megvalósítják őket. “Az új szokások új készségeket igényelnek” – mondja.

tulmunka

Hogyan lehet elhagyni a rossz szokásokat?

A rossz szokások elkerülésére Maxfield javaslata szerint a “láthatatlan befolyásokat” kell körülöttünk megtalálni.

Például, miért alakítjuk úgy a napunkat, hogy ne tudjuk betartani a határidőket? Kevés alvás miatt állandóan negatívan állunk a dolgokhoz? Miért nem tudunk nemet mondani másoknak? Ha feltárjuk viselkedésünk okait, akkor átalakíthatjuk szokásainkat a munka területén a kedvünk szerint.

“Ismerjétek meg ezeket a hatásokat – mondja -, és állítsátok a saját oldalatokra. Készítsünk tervet.”

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.