3 tipp – Így védjük meg télen a kerti cserepeket!

Valljuk be, a lakás vagy a ház méretei is végesek, ezért ami a kertbe való, azt jó lenne otthagyni télire. Számos növényt tartunk kint anyagedényben az év nagy részében. De hogyan őrizzük meg őket télen?

A kert valódi ékességei tavasszal, nyáron és kora ősszel a különféle virágok, mutatós növények anyagcserépben.

A terrakotta cserepek kiválóan illeszkednek a környezethez, belesimulnak a természet színeibe. Szeretjük őket.

Ám ahogy közeledik a téli hideg, ezek sorsáról is gondoskodnunk kell. Több módszer is létezik arra, hogy megvédjük őket a szétfagyástól – mely többnyire annak a következménye, hogy bennük marad a víz, megfagy, emiatt kitágulnak, a hideg pedig szétrepeszti őket.

Mit tegyünk hát, hogy megelőzzük a cserepek tönkremenését?

Various sizes of ceramic flower pots with colorful flowers in full blossom.

  • Szedjünk ki belőlük mindent a hűvös beköszöntével, amelyek úgysem maradnak meg télen. Így az edények kiürülnek és bevihetjük őket szobahőmérsékletre, egy eldugottabb sarokba. Ha muszáj, maradhat bennük föld, de akár azt is kiüríthetjük belőlük. Legjobb fejjel lefelé fordítva tárolni őket, s mindenképp olyan helyen álljanak, ahol nem jut beléjük folyadék, mert ha igen, elég néhány órás fagy ahhoz, hogy szétrepedjenek.

Beautiful flower pot framing house entrance

  • Ha vannak olyan növényeink, melyek a telet is kinn vészelik át, ezek edényeit legokosabb kissé megemelni, hogy ne érintkezzenek a talajjal, mivel a felgyülemlő víz miatt odafagyhatnak. Tegyünk alájuk téglát, vagy rakjuk virágtartóra őket, a vízelvezető nyílások szabadon hagyásával. Persze kezdettől fogva is tarthatjuk ezeket a méretesebb anyagedényeket magasabban, így a téli hónapok közeledtével megkönnyítjük a dolgunkat.

cserép a kertben 3

  • Fontos a megfelelő vízelvezetés. Ha ez megoldott, akkor kisebb az esélye annak, hogy túl sok víz gyűlik fel a cserép földjében s emiatt megreped az edény. Mielőtt a föld belekerül a cserépbe, fektessünk egy réteg vízelvezető anyagot az aljára. Majd a lyukakat, melyek biztosítják az elvezetést, hagyjuk szabadon – erre a már említett cserép-emeléskor figyeljünk oda.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.