26 + 1 gyors és egyszerű tipp a takarításhoz! – 2.rész

Megérkezett a tavaszi nagy rendrakás és tisztítás ideje – ilyenkor jól jön minden tipp a takarításhoz, amellyel könnyebben és gyorsabban tudunk haladni. Lássunk néhány remek ötletet, hogy időt és energiát takarítsunk meg!

A tavaszi nagytakarítás talán senkinek sem a kedvence, noha a megújulás érzéséhez kifejezetten hozzájárul. A piszok mellett érdemes megszabadulnunk ilyenkor mindentől, ami csak tehert jelent a számunkra vagy nincs már szükségünk rá.

Lássuk azonban a legjobb tippeket a takarításhoz, melyekkel gyorsan és szépen haladhatunk előre, anélkül, hogy felesleges munkát csinálnánk magunknak!

Cikkünk előző részében az első 14 tippről olvashattunk – most jöjjön a többi!

15.A seprűk tárolása: fontos a takarítás során, hogy az eszközöket megfelelően tároljuk, különben esetenként még több kosszal számolhatunk, mint előtte. A seprűket például mindig nyelükkel lefelé tartsuk, ezzel megvédjük a sörtéket is.

16.Válasszunk megfelelő szemétlapátot: a gumis végű a legjobb, mivel lefixálja a padlóra az eszközt, s így a porcicákat könnyedén rájuk seperhetjük.

17.Hálószoba tisztítása:tipp a takarításhoz, ha a hálóban is a rendszeresség hívei vagyunk. Azaz, például minden nap beágyazunk. Ha felkelünk, már helyreigazíthatjuk a paplant és a párnát, majd mielőtt elmegyünk otthonról, fejezzük be a műveletet az ágytakaróval.

18.Könnyítsünk a fiókokon: a legtöbb nőnek tele vannak a fiókjai olyan holmikkal is, amelyeket hosszú ideje nem hordott. Érdemes alaposan megnézni a felhozatalt és kiválogatni azt, amire már nincs szükség – ez is jó tipp a takarításhoz, hiszen az átláthatósággal nagyon jól járunk.

19.”Kényeztető kosár” az ágy mellett: ez az a hely, ahová gyakran túl sok minden kerül – és ott is marad. Elegendő, ha a célszerűbb rendrakás érdekében csak egy kosarat tárolunk az ágy mellett (akár az éjjeliszekrényen), benne olyan dolgokkal, amelyeket ott használunk: könyv, kötő felszerelés, krém, egy pohár, amelybe vizet rakunk magunk mellé. Ezen kívül elég, ha ott áll az óra, a lámpa és egy doboz zsebkendő.

20.Trükkök a mosáshoz: mivel az öblítőszer gyakran csökkenti a törölközők nedvszívó képességét, adjunk negyed csésze fehér ecetet a tartályhoz, mielőtt öblíteni kezd a mosógép. Elkerülhetjük a statikus elektromosságot is, ha a szárítógépbe teszünk két új, tiszta teniszlabdát.

21.Hidegen is moshatunk: a forró vizes mosásra leginkább akkor van szükség, ha ágyneműt, törölközőt és alsóneműt tisztítunk.

22.Csináljunk egyszerre két dolgot:tipp a takarításhoz két olyan tevékenységet végezni egyszerre, amely ezt lehetővé teszi. Telefonálás közben is lehet például ruhákat hajtogatni, párnákat felrázni, összeszedni a szerteszét heverő magazinokat, sőt, felseperni és port törölni is.

23.Ismerjük a legkritikusabb helyeket: a papírok, játékok és egyéb apróságok nagy eséllyel az asztalon hevernek. Ha nem is szeretnénk mindent elrakni, tegyük egy dobozba a letörlés idejére, hogy alaposan feltakaríthassunk.

24.Porszívózás alaposan: hasznos tipp a takarításhoz a porszívó fejével mindig kívülről befelé haladni, azaz, először a sarkokat érdemes jól kitisztítani. Innen haladjunk az ajtó felé lassú, ismétlő mozdulatokkal, amellyel gondoskodunk az alaposságról.

25.Használjunk „elvesztett” kosarat: ebbe minden belekerülhet, aminek hirtelen nem tudjuk a helyét – játékok, gombok, alkatrészek, amelyek kiestek valahonnan. Később is rájöhetünk, mihez tartoznak.

26.Gyűjtő kosár: szintén hasznos tipp a takarításhoz egy dobozt vagy kosarat fenntartani arra a célra, hogy akár 5 perc alatt is rendet rakhassunk – például a gyerekszobában, ahol köztudottan szanaszét hevernek a használt dolgok, játékok. A padlón levő holmikat seperc alatt beledobhatjuk a kosárba, és felkerülhet a neki fenntartott helyre.

27.Az előszoba rendje: számos esetben a bejárati ajtó környéke a legkritikusabb pont a lakásban – könnyen rendet lehet azonban tenni, ha mindennek megvan a pontos helye. A cipőket rögtön be lehet rakni a szekrénybe vagy a cipőtartóba, kellő számú fogas biztosít helyet a kabátoknak, sálaknak, sapkáknak, míg a számlákat, kulcsokat egy külön erre szolgáló (fali) tartóban gyűjtsük az ajtó közelében. Megéri – még az indulás előtti pánikot is elkerüljük vele.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.