2019-ig várhatunk a vastagbélszűrésre

A vastagbélrákon átesett betegek az ígéretek nyomán 2017-re várták, de a hivatalos közlések már csak 2019-re datálják, hogy átfogó, állami finanszírozású népegészségügyi szűrőprogram indul Magyarországon a vastagbéldaganatok megelőzéséért – ad hangot csalódottságának a daganatos betegek által alapított, a szűrésekért évek óta küzdő Gyógyulj Velünk Egyesület. A betegszervezet ugyanakkor előrelépésként értékeli, hogy néhány megye helyett immár az ország minden háziorvosának van lehetősége belépni egy modellprogramba. A civilek arra kérik a háziorvosokat: vegyenek részt az önkéntes alapon szerveződő szűrésekben, illetve mindenkit biztatnak, hogy kapacitálja saját háziorvosát a csatlakozásra.

„2017 és 2019 között a szervezett vastagbélszűrésre az önként jelentkező háziorvosok praxisához tartozó, szűrésre jogosult 50-70 éves nőket és férfiakat hívjuk meg. A most induló program során gyűjtött tapasztalatokra támaszkodva 2019-től a vastagbélszűrés várhatóan állami finanszírozású rendszerben, az Egészségbiztosítási Alap terhére folytatódik tovább” – idézi Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület vastagbéldaganaton keresztülment elnöke az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívását.

“Minden előrelépés nagyszerű, így örülünk annak, hogy amíg korábban csak néhány megyében volt vastagbélszűrési modellprogram, addig ezt jövőre kiterjesztik. Csakhogy az egészségpolitika azt ígérte, hogy 2017-től – két évtizedes lemaradást bepótolva – végre országos szűrőprogram indul a vastagbélrák visszaszorításáért. Még ha a mostani kezdeményezést ekként is kommunikálják, azt nem tekinthetjük valódi országos szűrőprogramnak, hogy az országban mindenfelé akadnak majd háziorvosok, akik önkéntes alapon részt vesznek egy újabb modellkísérletben” – ad hangot csalódottságának Lakos István.

vastagbelrak

“Számunkra nemcsak statisztikai adat, hogy évente 5 ezer ember belehal a vastagbélrákba. Mi személyesen szembesülünk azzal csaknem hónapról-hónapra, hogy elveszítjük betegtársainkat, mert túl későn fedezték fel náluk a bajt. Pedig amikor a vastagbélrákot diagnosztizálják, már akár 10 éve ott lehet az elváltozás a bélben, lenne idő megtalálni: tragédia, hogy mégis hagyjuk a gyógyítható betegséget halálossá válni! A vastagbélrák elleni célzott daganatellenes infúziós és tablettás kezelések az Országos Egészségbiztosítási Pénztár révén szerencsére hozzáférhetők idehaza és jelentősen növelik a gyógyíthatatlan betegek életkilátásait is, viszont radikális változást az országos szűrés hozhatna. Az évente felfedezett 10 ezres betegszám átmenetileg nőne, ám a sorstársaink közül sokkal többen hallhatnák orvosuktól, hogy reális esélyük van a teljes gyógyulásra” – érvel Lakos István.

A Gyógyulj Velünk Egyesület arra kéri a háziorvosokat, csatlakozzanak a szűrőprogramhoz, illetve mindenkit arra biztat: kapacitálja saját háziorvosát, hogy legalább saját praxisában ne csússzon újabb két évet a vastagbélszűrés.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.