15 rák-előrejelző, amit a nők nem ignorálhatnak!

A nők teste állandóan változik – gondolhatjuk. Ám néha a változások, melyeket normálisnak tekintünk, a rákos megbetegedés jelei lehetnek. Melyek azok a jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni?

A rák alattomos betegség. Igen sok esetben úgy jelentkezik, hogy bár akadnak előjelei, azokat nehéz észrevenni. Mégis, vannak bizonyos dolgok, melyeknek változására érdemes felkapnunk a fejünket. A rákos megbetegedés megelőzésében kulcsfontosságú szerepet játszik, hogy figyelmet szenteljünk a testünk legkisebb változásainak is. Az új tünetek arról árulkodnak, hogy a szervezetben valami megváltozott. Tudnunk kell, hogy mi az!

Mit kell tehát nőként alaposabban megfigyelnünk?

1.Változások a mellben: a legtöbb emlőben felfedezhető csomó nem rákos, de az orvosunknak minden esetben ellenőriznie kell ezeket. Az olyan változások, mint például a befelé forduló mellbimbók, a bimbóváladék, a pirosodás, hámlás, pikkelyesedés a mellbimbón, ráncosodás és bütykösödés a bőrön mind figyelmeztető jelek. Az orvos ezek alapján vizsgálatokat fog javasolni, köztük a mammográfiát vagy a biopsziát.

2.Puffadás: igaz, a nőknek gyakran puffad a gyomruk – lehet várni egy-két hetet, hátha elmúlik. Ám ha a tünetek nem javulnak idővel, illetve azt fogyás és vérzés is kíséri, azonnal menjünk orvoshoz. A folyamatos puffadás a petefészekrák előjele lehet. Kismedencei vizsgálatra és vérvizsgálatra, ultrahangra van szükség.

3.Ciklusok közötti vérzés: a menstruációs időszakok között jelentkező pecsételő vérzésről be kell számolnunk orvosunknak. Annak, ha a havi menstruációk között is vérzik egy nő, több oka lehet, akár méhnyálkahártyarák is szóba jöhet – vizsgálatra van szükség. Ha a vérzések idején túl is vérzünk, az sosem tekinthető normálisnak.

hasfájás

4.Bőrelváltozások: egy anyajegy, egy szemölcs alakjában, színében, méretében történő változás bőrrákra utalhat. Keressük fel az orvost alapos vizsgálat érdekében, akár biopsziára is szükség lehet. Ilyen esetekben nem szabad várni!

5.Vér a székletben vagy a vizeletben: ha egy olyan testrészünkből vérzünk, ami nem tekinthető normálisnak, arról mindig be kell számolnunk az orvosnak, főleg, ha a vérzés 1-2 napnál tovább tart. A véres széklet sokszor aranyér jele, de akár vastabélrák is állhat a háttérben. A véres vizelet általában a húgyhólyag- illetve a veserák első jele…

6.Változások a nyirokcsomókban: a kicsi, bab formájú nyirokcsomók szerte a testben megtalálhatók. Legtöbb változásuk közönséges fertőzésről árulkodik, ám néhány daganatos megbetegedés, így a leukémia és a limfóma is okozhatja a nyirokcsomók duzzanatát. Ha csomót vagy duzzanatot érzékelünk bárhol a testünkben, nézessük meg a doktorral!

7.Nyelési nehézségek: ha ez egy-egy alkalommal fordul elő, az nem ad okot aggodalomra. De ha gyakran, különösen hányással és fogyással kísérve, az torokrákra vagy gyomorrákra utalhat! Torok vizsgálatra, valamint kontrasztanyagos röntgenvizsgálatra van szükség.

8.Fogyás, anélkül, hogy lenne valami oka: a legtöbb nő szeretne lefogyni. Ám 5 kiló elvesztése anélkül, hogy egyáltalán diétáztunk volna (vagy annak valami súlyos lelki probléma és étvágytalanság állna a hátterében), okot adhat aggodalomra. Ha nem változtattunk semmit az étkezési- és edzési szokásainkban, a fogyásnak lehet az oka stressz, pajzsmirigy-probléma, de akár hasnyálmirigy-rák is. A gyomor- és a tüdőrák is szóba jöhet. Többféle vizsgálatra is szükségünk van, beleértve a vértesztet és a CT-t.

9.Gyomorégés: a túl sok étel, túl sok alkohol vagy stressz (vagy mind együtt) komoly gyomorégést okozhat. Ilyen esetben érdemes étrendet váltani egy-két hétre, hogy lássuk, elmúlik-e. Ha nem, akkor orvoshoz kell fordulnunk. A gyomorégés is jelezheti a gyomorrákot, torok- vagy petefészekrákot…

10.Változások a szájban: ha dohányzunk, figyeljünk a fehér- illetve élénkpiros foltokra a szájban vagy az ajkakon. Mindkettő a szájrák jele. Orvosunk vagy fogorvosunk végezhet vizsgálatot.

11.Láz: amennyiben a láz nem múlik el, sőt nem magyarázható igazából semmivel, az leukémiára vagy más típusú vérrákra utalhat. Orvosunk áttekinti kórtörténetünket és elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

láz4

12.Kimerültség: sok nő fáradt, mert meglehetősen mozgalmasak a mindennapjai. Ám az extrém fáradtság, mely nem múlik, nem tekinthető normálisnak. Beszéljünk a dologról orvosunkkal, különösen, ha egyéb tünet is jelentkezik, például vért észlelünk a székletben. A kórtörténetünk áttekintésére és vérvizsgálatokra is szükség lehet.

13.Köhögés: a legtöbb köhögés elmúlik magától 3-4 héten belül. Azt viszont, ami nem múlik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, főleg, ha dohányzunk és légszomjjal is küzdünk. Ha vért köhögünk fel, azonnal menjünk orvoshoz! A köhögés a tüdőrák leggyakoribb jele.

14.Fájdalom: a rákos megbetegedések legtöbbször nem okoznak fájdalmat – az elején. Ám a folyamatos fájdalom jelezheti a csontrákot, az agydaganatot vagy egyéb ráktípust. A megmagyarázhatatlan fájdalom, mely egy hónapon át vagy tovább tart, mindenképp vizsgálatot követel!

15.Gyomorfájdalom és depresszió: ritka, de a hasi fájdalom depresszióval párosulva hasnyálmirigy-rákra utalhat. Mindenképp érdemes orvossal megnézetnünk magunkat, ám aggódnunk ilyen esetben főleg akkor kell, ha a családban már előfordult hasnyálmirigy-rák.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.