Frontmentes meleg nyári időnk van ma

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Meleg nyári időre számíthatunk, sok napsütéssel. Hazánk nagy részén erős lesz az ultraibolya sugárzás a déli órákban. Legyen nálunk fényvédőkrém, napszemüveg, sapka vagy kalap is.

Nyári idő és ultraibolya sugárzás

Mindenütt legyengül a légmozgás. A hőmérséklet késő este 16 és 24 fok között alakul.

naposido_idojaras

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

A jövő hét elején túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak északnyugaton lehet néhol zápor, esetleg zivatar. Szerdán ugyanakkor hidegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az időszak második felében az északnyugati szelet nagy területen erős, zivatarok környékén viharos széllökések kísérik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 14, 20 fokról szerdára 18, 24 fokig emelkedik, majd csütörtökre 15, 20 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 31, 37 fok között alakul, majd az említett hidegfront hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és csütörtökön már csak 22, 27 fok valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 8. 21,6 °C +0,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 38,7 °C (2015) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,5 °C (1962)

Forrás: met.hu