12 otthoni praktika pszoriázis kezelésére

A krémektől a természetes terápiákig

Akinek a bőrén pszoriázis jelentkezik, mindent megtenne, hogy a látványos tüneteket enyhítse. Természetes otthoni praktikák is segíthetnek, hogy a kezelés hatékonyabb legyen.

A psziriázis autoimmun betegség nemcsak jellegzetes, pikkelyes, hámló, gyulladt, foltos bőrrel jár. Viszketés kínozza a beteget, amelyet enyhíteni kell.

A pszoriázis kezelése természetes otthoni praktikák segítségével is lehetséges, érdemes próbát tenni ezekkel. Lássunk példákat rájuk.

1.Vastagon krémezés: a viszketés enyhítése céljából érdemes sűrű krémet használni. A vazelin is jó lehet. Ezek a termékek bezárják a vizet a bőrbe és segítenek gyógyítani, csökkenteni a pirosodást.

2.Almaecet a fejbőrre: heti többször ajánlott a fejre használni az almaecetet. Vízzel keverve vagy önmagában is jó. Hasznos pszoriázis elleni kezelés, mert enyhíti a viszketést. Öblítsük ki azonban, mielőtt irritációt okozna.

Foto:pixabay.com

3.Napfényt! Töltsünk időt kint – az UV-sugarak segítenek megküzdeni a betegséggel. Naponta 5-10 percet töltsünk a napon, de azért ne feledjük a napfényvédő krémet. A túl sok nap növelheti a bőrrák esélyét.

4.Dobjuk fel a habfürdőnket: nyugtassuk a bőrt azzal, hogy meleg kádvizünkbe holt tengeri vagy epsom sót rakunk és áztassunk magunkat negyed óráig. Ezután pedig kenjünk hidratáló krémet a bőrünkre.

5.Kapszaicin: az összetevő, amely a chilis paprikát erőssé teszi, kutatók szerint csökkenti a gyulladást, bőrpírt és a fájdalmat, ezért hatékony pszoriázis elleni kezelés. Vény nélkül kapható krémekben is megtaláljuk, javasolt otthoni praktika.

6.Kurkuma: ez a sárga fűszer tanulmányok szerint mérsékelheti a pszoriázisos fellángolásokat. Próbáljuk ki ételeink részeként a kurkumát.

Fotó: 123rf.com

7.Teafa olaj: maga a teafa egy ausztráliai növény, de ennyire nem kell messzire menni érte. Ma már sok sampon tartalmaz teafaolajat, mely enyhíti a pszoriázisos tüneteket is – bár ezzel kapcsolatban több kutatásra van szükség

8.Áztassuk magunkat zabban: természetes otthoni praktika a pszoriázis kezelésére, ha fürdővizünkbe zabot teszünk. A víz legyen meleg, de ne forró, mert az irritálhatja a bőrt.

9.Meditáció és jóga: a stresszcsökkentés és a pszoriázis kezelés otthoni praktikája a jóga és a meditáció. Utóbbi azért jó, mert kevésbé valószínű a bőrprobléma jelentkezése, ha stresszmentesek vagyunk. A jóga különösen előnyös, ha pszoriázisos arthritis gyötör, mivel enyhíti az ízületi fájdalmakat és könnyíti a mozgást.

Foto:pixabay.com

10.Műanyag bevonat: krémezzük be az érintett bőrterületet és fedjük be műanyag zacskóval. Vegyünk rá kesztyűt vagy zoknit. Alvás közben kitűnő hidratálást biztosítunk a testünknek.

Az almaecet egy teljesen átlagos, gyakori konyhai összetevő, a legtöbb háztartásban megtalálható. Kutatók szerint alkalmazható a pszoriázis bőrbetegség enyhítésére is.

Pszoriázis: segíthet az almaecet?

11.Omega-3 zsírsavak: a gyulladás ellen értékes zsírsavakkal is lehet védekezni. Beszerezhetjük őket kiegészítőkből is. A tanulmányok eredményei vegyesek használatát illetően, érdemes kikérnünk saját orvosunk véleményét is ezen otthoni praktika kapcsán.

Foto:pixabay.com

12.Medieterrán étrend: ez az étkezési mód azért ajánlott otthoni praktika pszoriázis kezelésére, mert az egyik legfőbb összetevője a hal, zöldség és gyümölcs, valamint a teljes kiőrlésű gabona. Egy kisméretű tanulmány rámutatott, hogy ezek fogyasztása csökkenti a bőrbetegség tüneteit.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php