Olyan veszélyes, ha nem iszunk eleget, mint az ittas vezetés

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői. Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.

A Physiology and Behaviour c. szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a nem megfelelő folyadékpótlás miatt ugyanannyi hibát vétenek a sofőrök vezetés közben, mintha alkoholt fogyasztottak volna. A Loughborough Egyetem kutatói autós szimulációval teszteltek férfi vezetőket. Megfelelő folyadékellátottság mellett 47 hibát vétettek, de amikor nem ittak eleget, ez a szám majdnem megduplázódott, 101-re nőtt. Ennyi vétséget az enyhén alkoholos vagy drogos befolyás alatt lévő sofőrök szoktak elkövetni. A főbb hibák közé a kisodródás, a fékreakció lelassulása, a felezővonal érintése vagy az azon való áthaladás tartoztak.

 viz

A kutatás vezetője, Prof. Ron Maughan, a Loughborough Egyetem sport és táplálkozástudományi professzora, az Európai Hidratációs Intézet Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke a következőképp vonta le a tanulságot:

Mindannyian elítéljük az ittas vezetést, miközben nem gondolunk arra, hogy egyéb tényezők is jelentősen befolyásolják a vezetési képességeinket. Az egyik ilyen dolog, ha nem iszunk eleget és az enyhe kiszáradás tüneteit produkáljuk. Az nem kérdés, hogy a drogos vagy alkoholos befolyásoltság megnöveli a balesetek kockázatát. A mostani eredmények viszont arra az eddig kevéssé köztudott tényre is rávilágítanak, hogy a nem megfelelő folyadékellátottság is ugyanolyan veszélyes. Összehasonlításként elmondható, hogy hasonló nagyságrendű vezetői hibákat találtunk a dehidratált sofőröknél, mint akiknek a véralkohol szintjük 0,08 %-os volt, ami jelenleg az érvényben lévő törvényi határ Nagy-Britanniában. Más szóval, azok a sofőrök, akik nem ittak eleget, ugyanannyi hibát követtek el, mint azok, akik több alkoholt fogyasztottak a megengedettnél.”

A kutatásban vizsgált sofőröknél az előidézett kiszáradás mértéke enyhe volt. Ilyen fokú kiszáradás könnyen előállhat azoknál, akik egy hosszabb út előtt és alatt nem isznak eleget, nem pótolják a folyadékveszteségüket, esetleg azért, mert nem akarnak megállni egy rövidebb pihenőre sem és ital sincs a kocsijukban. Ezt a helyzetet csak fokozza, hogy több sofőr úgy gondolja, egy hosszabb út előtt inkább nem iszik, hogy ne kelljen megállnia. A felmérés adatai szerint a sofőröknek csupán 6%-a gondolja úgy, hogy a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlenül fontos, az embereknek fele nincs tisztában azzal, hogy ennek hiánya balesetekhez vezethet és mindössze 30%-uk áll meg két óránként pihenőre. Miközben tudható, hogy már az enyhe kiszáradás is fejfájást, koncentrációzavart, fáradtságot és levertséget okozhat, és a mostani kutatás arra is rávilágít, hogy ebből következően a vezetői képességeinkre is drámai hatással van.

Tippek:

  • úgy induljunk neki egy hosszabb útnak, hogy szervezetünk folyadékellátottsága megfelelő
  • rendszeresen álljunk meg és tartsunk szüneteket
  • a koffein és cukortartalmú italok segíthetnek az álmosság leküzdésében
  • különösen figyeljünk oda a folyadékpótlásra, ha légkondicionált járműben utazunk, mert a hűvösebb hőmérsékletben kevésbé érezzük a kiszáradás tüneteit

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.