11 dolog, amit mindenképp közöljünk a nőgyógyásszal!

Valószínűleg egy nőnek sem tartozik kedvenc szórakozásai közé a nőgyógyászhoz járás, ám bizonyos esetekben – de akár csak rutin ellenőrzés miatt is – szükség van rá. S néha bizony olyasmit is el kell neki mondanunk, ami elsőre kínosnak tűnik.

Van, aki könnyedén veszi, ha nőgyógyászhoz kell mennie, másnak azonban erre kifejezetten szükséges lelkileg rákészülnie. Nem vagyunk egyformák. Utóbbiaknak viszont valószínűleg beszélni is nehezebb olyasmiről, amit el kellene mondania. Mert bár problémát okoz számára, cikinek, kínosnak tűnik.

Szögezzük le, a nőgyógyász azért van, hogy segítsen. Ezért mindenképp beszélünk kell vele a gondjainkról, legyenek azok bármilyen jellegűek. Lássuk, mi az, amiről feltétlenül tudnia kell.

1.Ha nagyon heves vérzést tapasztalunk a menstruáció során

Hogy kiből mennyi vér távozik a menzesz során, az teljesen változó. Ám ha a tampon egy óra alatt annyira megszívja magát, hogy cserélni kell, az a szokatlanul heves vérzés jele. Ilyen esetekben különböző egészségügyi problémák állhatnak fenn: pajzsmirigy túlműködés, mióma vagy endometriózis. S mivel a vér ürülése egy természetes folyamat, az orvosnak biztosnak kell lennie abban, hogy nem veszítünk túl sok vért, ami vérszegénységhez vagy egyéb gondokhoz vezetne.

2.Ha a menstruáció kimarad

Az első vad gondolat, hogy terhesek vagyunk. Amennyiben van valóság alapja, ez lehetséges. Ám ha nem igazán reális, akkor valószínű, hogy a stresszre reagál a vérzés kimaradásával a szervezet, de lehet a háttérben hormonális kiegyensúlyozatlanság vagy petefészek szindróma is. Az étkezési rendellenességgel küzdő nőknél ez a jelenség elterjedt.

3.Ha a vizelés éget

Amennyiben szinte fáj a vizelés, jó eséllyel fertőzött a húgycső, húgyúti fertőzés lehetősége áll fenn. Legtöbb esetben fájdalommal jár, de a nőgyógyász segíthet hamar túlesni a problémán.

4.Ha túl sokat pisilünk és szivárgást észlelünk

A gyakori vizelés és vizelet-szivárgás egy enyhébb húgyúti fertőzés jele lehet, de esélyes az is, hogy a hólyag hiperaktív. Ritka esetben a diabéteszt jelezheti előre, ha túl sűrűn kell a wc-re járnunk.

hasmenes

5.Ha rossz szagot észlelünk

Bizonyos ételek kellemetlen szagot okozhatnak odalent. Különösen a spárga és a fokhagyma, de ez a szag 1-2 napon belül távozik. Ha azonban hosszabb ideje fennáll, fertőzésről lehet szó.

6.Ha védekezés nélkül szeretkeztünk

Amennyiben a kérdésünk az, valóban bele kell-e merülni a témába, a válasz: nem. De azt ki kell tárgyalnunk a nőgyógyásszal, mekkora esélye van a fertőzésnek vagy esetleges terhességnek.

7.Ha a hüvely sérül szex közben

Nem a különféle szexpózokról van szó – ezeket tekintve elvileg nem következhet be sérülés, de ha a hüvely túl száraz vagy gombás fertőzés áll fenn, akkor igen. Ezért kell elmondanunk a nőgyógyásznak.

8.Ha túl gyakran alkalmaztunk esemény utáni tablettát

Amennyiben ez egyszer-egyszer előfordul, még nincs nagy gond, ám ha meglehetősen gyakran, arról beszélni kell a doktorral. Találjunk ki együtt egy megbízható fogamzásgátló módszert.

9.Ha kérdéseink vannak a fogamzásgátlással kapcsolatban

Szeretnénk egy másik megoldást, vagy elhagynánk a tablettát? A hónapban többször elfelejtettük bevenni? Ezekről mindig konzultálnunk kell az orvossal, és ha szükséges, kitalálni egy másik, hozzánk jobban alkalmazkodó fogamzásgátlási módszert.

fogamzásgátló

10.Ha nemcsak egy férfival szoktunk együtt lenni

Nos, ilyesmi előfordul. De mindenképp védekezni kell minden esetben. Ám ettől függetlenül sajnos orális úton is el lehet kapni valamilyen fertőzést. A nőgyógyász végezhet HPV-tesztet (human papillomavirus), ugyanis ez a vírus méhnyakrákhoz vezethet. Senki sem fog bennünket könnyűvérűnek tartani, különösen nem az orvos. Neki az a dolga, hogy egészségesek maradjunk.

11.Ha valaha is szeretnénk teherbe esni

Azt mindenképp érdemes közölni a nőgyógyásszal, ha szeretnénk a közeljövőben vagy úgy egyáltalán teherbe esni. A termékenység az idő előrehaladtával változik. Ám minél inkább foglalkozunk a testünkkel, gondoskodunk egészségünkről, annál jobban fel leszünk készülve a későbbi terhességre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.